Primeur: Nieuw rondvaartbedrijf gaat met elektrische boten singels op
Primeur: Nieuw rondvaartbedrijf gaat met elektrische boten singels op Foto: Archief

Bredase botenverhuurders doen goede zaken: ‘Het is een super jaar’

Economie

BREDA - Met temperaturen die de 40 graden aantikten, zwoegde en zweette de stad onder een van de warmste zomers sinds jaren. Voor Bredase botenverhuurders voor rondvaarten juist een ideale zomer en een topseizoen.

“Het is een super jaar”, beaamt Marcel Hufken van Watersport Breda. Hij verhuurt sloepen en verzorgt rondvaarten over de singels. “Vooral de zaterdagen zijn populair, die waren dan ook meestal helemaal volgeboekt”, vertelt hij. Ook kwamen er volgens hem zelfs mensen naar Breda die niet meer op een rondvaartboot door de Biesbosch pasten. “Helaas moesten we deze mensen teleurstellen: de boten waren in dat geval al helemaal volgeboekt.” Hufken spreekt zelfs van het doorverwijzen naar andere verhuurders, zo’n gekkenhuis was het. Ook nieuw deze zomer waren de stille, elektrische rondvaartboten die werden ingezet in Breda.

Toeristen
Bram Bul namens Bootje Varen Breda spreekt ook van een bijzonder druk jaar, waarin soms wel tweehonderd mensen per dag een tochtje maakten. "Voorheen konden we onze tours vaak volledig in het Nederlands houden, maar we merken dat er steeds vaker buitenlandse toeristen aan boord stappen en dus over moesten schakelen naar het Engels. Voor een stad als Breda alleen maar goed." Met de kennis en ervaring van dit jaar kijkt het bedrijf weer uit naar volgend seizoen. Voor Bootje Varen was het sowieso een succesvol jaar met wederom een geslaagde editie van Breda Drijft.

Mooie zomer
Joey Kuijpers van BeleefBreda kijkt terug op een mooie zomer. “Ik denk dat we maar vier slechte weekenden hebben gehad dit jaar.” Bij BeleefBreda kun je naast een pleziertochtje maken, ook kano’s en motorboten huren. “Wat we kunnen zien is dat klanten op onze website hun tochtjes eventueel annuleren bij slecht weer. En dat is, vanzelfsprekend, dit jaar heel weinig gebruikt.” Kuijpers heeft ook enkele cijfers paraat. “Ik denk dat we vooral door die mooie zomer twintig procent meer klanten hadden dan vorig jaar.” 

Breda op het water
Naast het huren van bootjes en het maken van boottochtjes, zocht Breda de afgelopen zomer sowieso verkoeling op het water. Buiten de stadsgrenzen vonden Bredanaars massaal verkoeling op de Galderse Meren en bij de Asterdplas. Een nadeel aan die tropische temperaturen: de blauwalg rukte tijdens de zomer ook op.