menu

Nieuws

Vier jaar cel voor Litouwse overvaller

foto Erik Eggens
Erik Eggens

BREDA - Een 27-jarige toerist uit Litouwen moet vier jaar de cel in wegens een overval op juwelier Gory Smits aan de Nieuwe Haagdijk in Breda. De man was pas drie dagen in Nederland.

Vorig jaar zomer werd hij in Breda aangehouden na een gewelddadige overval op de juwelier. Hij werd samen met een 17-jarige landgenoot nog geen twee straten verder aangehouden door de politie, onder andere door alert reageren door omstanders en een medeondernemer.

Terwijl de gewonde juwelier zich moest laten behandelen voor ernstig letsel in het gezicht, reed de derde verdachte op de snelweg in de armen van de politie, met in zijn auto de buit. De Litouwers moesten zich eind januari 2012 voor rechter verantwoorden onder toeziend oog van de juweliersvrouw, haar zoon en enkele collega-ondernemers van de Bredase winkelstraat.

De eisen die de officier van justitie twee weken geleden bekend maakte (de maximale jeugddetentie van twee jaar voor de minderjarige en vier jaar voor de meerderjarigen) werden deels door de rechtbank Breda overgenomen. De 27-jarige man werd conform eis veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. De minderjarige dader tot 20 maanden jeugddetentie.

De rechter bepaalde tevens dat de daders het slachtoffer een schadevergoeding van duizenden euro's moet betalen. De 33-jarige man werd vrijgesproken voor betrokkenheid bij de overval. De officier benadrukte op zitting dat de mannen zonder vaste woon of verblijfplaats ‘het klappen van de zweep kenden’.

Zij werden al eerder in Europese landen veroordeeld voor dergelijke feiten. Het OM beraadt zich over een hoger beroep om de vrijspaak van de 33-jarige man.