Stockfoto
Stockfoto Foto: Pixabay

Bredase bankier lichtte klanten voor miljoenen op

Door: Amber Kuijs Politie

BREDA - Een Bredase bankier, R.N., woont al jaren in het buitenland, maar toen hij 26 april 2018 voet op Nederlandse bodem zette werd hij aangehouden. De 55-jarige man wordt verdacht van gewoontewitwassen, valsheid in geschrift, verduistering en oplichting. Dinsdag 19 juni zijn er in verband met het onderzoek zes verdachten aangehouden. 

De politie en justitie vermoeden dat de verdachte bankier misdaad geld van criminelen wegsluisden naar het buitenland. Aan de andere kant was zijn klantenbestand burgers die in het verleden geld hebben ingebracht bij de man om dit buiten het zicht van de belastingdienst te houden. De man beheerde waarschijnlijk minstens enkele tientallen miljoenen. 

Verduistering
De man woonde tot 2016 in Zwitserland en daarna op een eilandje in de Caraïben. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij wordt verdacht dat hij een forse greep uit de kas van zijn cliënten heeft gedaan en zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering en oplichting. Het gaat waarschijnlijk om miljoenen euro's. Het vermogen van zijn klanten werd gebruikt als onderpand voor leningen. Deze zijn gebruikt voor privé-uitgaven. 

Gedupeerde klanten
Schuldeisers hebben het vermogen van klanten aangesproken toen terugbetaling van de leningen uitbleef. Hierdoor is de schade per klant naar schatting minimaal enkele tonnen en in sommige gevallen miljoenen euro's.

Op basis van het opsporingsonderzoek, dat zowel in Nederland als daarbuiten plaatsvindt onder de naam 26Staaldiep, is er zicht verkregen in een deel van de gedupeerde klanten van de bankier. De recherche heeft inmiddels met een aantal van hen gesproken. Er zijn aangiftes van verduistering en oplichting gedaan. 

Strafbare feiten
Gedurende het onderzoek naar de verdachte bankier zijn er meer strafbare feiten aan het licht gekomen. Vermoedelijk hebben criminele klanten van de bankier een zogenaamd 'kasrondje' georganiseerd. De verdenking is dat zij contant, crimineel geld aan een stratenmakersbedrijf hebben gegeven. Hiermee werden bijvoorbeeld stratenmakers contant uitbetaald. De inbrengers van het criminele geld stuurden dan nepfacturen voor zogenaamd geleverde diensten. Hiermee is er voor de buitenwereld een schijnbaar legitieme girale geldstroom. De politie heeft aanwijzingen dat zo enkele miljoenen euro's zijn witgewassen.

Een grote partij verdovende middelen, het gaat om 36 kilo cocaïne en 108 kilo MDMA, is in augustus 2017 aangetroffen. Daarnaast werd er ook ongeveer 135.000 euro aan contanten en voorbereidingsmiddelen voor de productie van synthetische drugs aangetroffen. De man is hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. 

Uit het onderzoek zijn signalen naar voren gekomen dat ambtenaren zijn omgekocht om informatie te geven of diensten te verlenen. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan. 

Zes aanhoudingen
De recherche heeft dinsdag 19 juni zes mensen aangehouden in verband met het 'kasrondje'. Het gaat om een man van 50 jaar uit Raamsdonkveer, een man van 41 jaar uit Kaatsheuvel, een 39-jarige uit Made en een 51-jarige uit Sint-Willebrord. Een man van 48 jaar uit Made en een man van 44 jaar uit Hank zijn in een Penententiaire Inrichting aangehouden. Ze worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen. Daarnaast heeft de politie diverse goederen, zoals een boot, twee BMW's en onroerend goed, in beslag genomen.

Een van de verdachten is vrijdag 22 juni voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Hij blijft 14 dagen in bewaring. De overige zijn niet voorgeleid maar blijven wel verdacht.