Afbeelding
Foto: Perry Roovers / SQ Vision

Ontslagprocedure tegen agent ingezet voor deelname rellen bij NAC - Willem II

Door: Peter Houtepen Politie

BREDA - Na de uitkomsten van een intern onderzoek na rellen rondom de voetbalwedstrijd NAC - Willem II, vorig jaar oktober, is door de politieleiding de ontslagprocedure tegen een politiemedewerker in opleiding van de eenheid Zeeland-West-Brabant in gang gezet. Een tweede medewerker van dezelfde eenheid heeft voorwaardelijk ontslag aangezegd gekregen.

Op zondag 22 oktober veroorzaakte een groep NAC-supporters in Breda rellen na afloop van derby tegen Willem II buiten het Rat Verlegh Stadion. De mobiele eenheid greep in, waarna de groep zich tegen hen keerde. Ze gooiden met stenen en mishandelden zowel agenten als paarden met broekriemen en kettingen. Ook trokken ze agenten van hun paard. Twee agenten raakten lichtgewond. Diezelfde dag slaagde de politie er in om vijf supporters aan te houden. In de maanden daarna liep dat aantal op tot ruim dertig.

Al snel werd duidelijk dat de twee eerder genoemde politiemedewerkers zich tussen de groep bevonden. Uit onderzoek is gebleken dat de medewerker in opleiding zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Vast is komen te staan dat hij heeft deelgenomen aan de ordeverstoringen.

De andere medewerker wordt verdacht van ernstig plichtsverzuim. Hij heeft geen strafbare feiten gepleegd, maar door zijn aanwezigheid heeft hij de integriteit en betrouwbaarheid die gesteld wordt aan politiemensen ernstig geschaad.