Afbeelding
Foto: Pixabay

Bredaasche Straatraad: 'Probeer bedelen te voorkomen in plaats van te verbieden'

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - In de vernieuwde APV die deze maand bij de gemeenteraad ligt, is een aanpassing gemaakt waardoor een algemeen bedelverbod voor Breda zou gelden. Volgens de vernieuwde APV worden er boetes opgelegd aan degene die toch bedelen. Een voorstel waar kritiek op is vanuit onder andere de Bredaasche Straatraad.

Voorafgaand aan de Gemeenteraad van donderdagavond, zullen dak- en thuislozen chocoladegeld uitdelen als ludiek protest tegen het bedelverbod wat die avond op de agenda staat. Ook Johnny Feskens, voorzitter van de Bredaasche Straatraad is het niet eens met het voorstel dat komt vanuit VVD, D66 en PvdA. "Hoe kun je nou iemand verbieden te bedelen die bijvoorbeeld voor zijn gezin probeert te zorgen?" Samen met Susanne van Loo, van Meer met minder en Armoede in Breda, en SP-raadslid Inge Verdaasdonk zet Feskens zich in voor het overbodig maken van bedelen in Breda.

"Het is wel opvallend dat SP Breda nu ineens tegen het verbod is", zegt Thierry Aartsen, fractievoorzitter van VVD Breda. "In 2014 stemde SP Breda namelijk nog in met de APV."

Feskens denkt dat er in de stad zelf niet per se overlast is door bedelaars. "Ik vermoed dat de gewenste vernieuwing in de APV vooral te maken heeft met Albert Heijn. Deze supermarkt heeft het meeste last van bedelaars", vertelt hij. "Bedelaars gaan voor Albert Heijn zitten omdat daar simpelweg veel mensen komen."

Dat het verbieden niet de juiste oplossing is is volgens Feskens te zien aan steden zoals Den Haag. "Ik heb contact gehad met meerdere grote steden in Nederland, waaronder Den Haag. Zij hebben altijd veel last gehad van bedelaars", vertelt hij. "Zij hebben een tijd geleden een tijdelijk verbod ingevoerd, maar dit heeft niet gewerkt. Je gaat namelijk mensen beboeten die geen geld hebben. Daardoor duw je ze alleen nog maar verder de schulden in. Wanneer ze die boete niet kunnen betalen, moet je ze van hun vrijheid beroven. Wat heeft dat voor zin?"

De oplossing ligt volgens Feskens heel ergens anders dan bij het verbieden. "Kijk bijvoorbeeld naar Belgiƫ, de mensen die daar in de crisisopvang terecht komen hebben meteen recht op een bed-bad-broodregeling. Binnen een week krijgen zij al een uitkering in tegenstelling tot in Nederland waar zoiets minimaal acht weken duurt. Ook is het zo dat degene die in een crisisopvang zit in Belgiƫ drie euro per dag zakgeld krijgt. Dat is in Breda allemaal niet het geval. Ik denk daarom dat de stad daar nog flinke stappen in kan maken, om zo bedelen overbodig te maken."