Afbeelding
Foto: Shutterstock

Burgemeester: 'Proef regulering canabisteelt mag uitbreiden naar meer gemeentes'

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - Het aantal gemeentes dat meedoet aan een proef voor regulering van de wietteelt uitbreiden of niet? Als het aan de adviescommissie Knottnerus ligt wel, maar het kabinet wil het bij de zes tot tien gemeentes houden. De beoogde proefgemeentes, waaronder Breda, steunen hierin de adviescommissie. 

In de brief valt te lezen dat de opgestelde adviescommissie Knottnerus streeft naar het uitbreiden van het aantal gemeentes dat meedoet aan de proef van de zogenaamde 'gesloten coffeshopketen', waarbij gemeentes en coffeeshops samenwerken aan een wietteelt- en handel beleid. Het kabinet laat weten dat zij vasthouden aan het eerdere plan en het bij zes tot tien gemeentes laten. De gemeentes volgen echter de adviescommissie: "Je hebt die niet voor niets ingesteld. De adviescommissie bestaat uit deskundigen", merkt Depla in een latere reactie op.  

Overname
Andere adviezen neemt het kabinet wel mee: Zo moet er een betere communicatiestrategie over de gezondheidsrisico's van canabisgebruik komen en ook moeten alle verkooppunten van canabis straks mogelijk meedoen in de betreffende proefgemeente. 

Start proef
Wanneer de proef écht start is nog niet zeker. Er vindt eerst een loting plaats onder de gemeentes, daarover brengt de adviescommissie een tweede adviesrapport uit. Dat betekent dat het nog onduidelijk is of de proef ook in Breda gehouden wordt.