Bloemen in de perkjes bij de bomen op de Haagweg.
Bloemen in de perkjes bij de bomen op de Haagweg. Foto: Wijnand Nijs

Zorgen GroenLinks over verdwijnen Bredase bomen

Door: Guus Arnouts Politiek

GINNEKEN - Partij GroenLinks maakt zich zorgen over de manier waarop er in Breda wordt omgegaan met bomen. De partij wijst daarbij op een artikel in de wijkkrant 't Ginneken getiteld 'Kaalslag dreigt in Ginneken'. GroenLinks zet vraagtekens bij het bomenbeleid van de gemeente. 

In het Ginneken worden meerdere bomen mogelijk weggehaald door de gemeente vanwege restauratiewerkzaamheden en bekabeling. "Het betreft nu Ginneken, doch de aanpak die aldaar gehanteerd wordt en door ambtenaren uitgedragen, wijst op een algemene aanpak dat bomen plaats moeten maken voor kabels en restauratie werkzaamheden aan wegen en voetpaden", zo stelt de partij.

Komende jaren
GroenLinks vraagt in de raadsbrief aan het college hoeveel bomen er de komende twintig jaar moeten wijken in de stad. "Moeten we ons zorgen maken dat er in Breda straks in nauwe straten geen bomen meer te bekennen zijn?", werpt de partij op in de brief. "Is het niet de omgekeerde wereld dat de beplanting maar rekening moeten houden met de (later) aangelegde kabels en leidingen, terwijl je bij de aanleg van kabels en leidingen juist zou moeten bedingen dat er ook plaats blijft voor bomen?" 

Tot slot vraagt GroenLinks met hoeveel bomen het bomenbestand in Breda toe- of afgenomen is sinds het aantreden van het huidige college en ook of er mogelijke oplossingen voor dit, in hun ogen ontstane, probleem zijn.