Tom Berendsen.
Tom Berendsen. Foto: CDA Breda

Bredanaar Tom Berendsen kandidaat voor EU-parlement: 'Samenwerken nodig'

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Bredanaar Tom Berendsen (36) gaat voor een plek in het Europees Parlement. De CDA'er is de enige Brabander die op een verkiesbare plek staat. "Opmerkelijk, gezien de belangen van Brabant, onder meer met grensoverschrijdende drugsproblematiek."

- Je hebt 5,5 jaar gewerkt in Brussel gewerkt als beleidsmedewerker en politiek adviseur. Is daar de liefde voor Europa begonnen?
"Of het liefde is, dat weet ik niet. Mijn motivatie is dat mijn zoontje gezond kan opgroeien en dat mijn ouders gezond oud kunnen worden. Veel daarvoor kun je regelen in de gemeente. En sommige dingen in het provinciehuis in Den Bosch of in de Tweede Kamer, maar De grote uitdagingen liggen in Brussel op tafel. Als je je daarvoor hard wilt maken, moet je in Brussel zijn."

- Wat zijn die grote uitdagingen?
"Immigratie, en dan vooral controle op immigratie door de oorzaken aan te pakken. En veiligheid, voor een deel drugsgerelateerd. Derde grote uitdaging is klimaatverandering. Dat kun je als klein landje niet alleen oplossen. Daarvoor moet je samenwerken."

- Op 'Brussel' is geregeld kritiek. Begrijp je die sceptische houding van sommigen?
"Die begrijp ik heel goed. Er moet ook wat veranderen in Brussel. Zo moeten lidstaten zich houden aan de afspraken die onderling gemaakt zijn, bijvoorbeeld over gezonde overheidsfinanciën. In het verleden stonden daar geen sancties op. Dat moet anders. Bijvoorbeeld door te korten op subsidies."

- Het gaat dan ook over de verdeling van geld?
"Je moet daar efficiënt mee omgaan. De ultieme vorm van verspilling is Straatsburg, waar een keer per maand vergaderd wordt. Daarnaast is er soms onvoldoende zicht op hoe geld wordt besteed."

- De EU is de laatste decennia flink gegroeid. Een deel van de kritiek gaat daar over. Hoe zie je uitbreiding?
"De EU is te snel te groot geworden. Daar zien we nu alle nadelen van. Wij waren bijvoorbeeld ook tegenstander van de uitbreiding met Roemenië. In de snelheid om te groeien is voorbij gegaan aan de gemeenschappelijke waarden van de EU."

"Met Turkije zijn al lang onderhandelingen over toetreding gaan. Dat gaat wat ons betref nooit gebeuren, die onderhandelingen moeten daarom stoppen. Met Turkije moeten we een goede band aangaan buiten de EU. We moeten ons ook afvragen hoe het kan dat Zwitserland en Noorwegen er niet bij willen horen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dat verandert?"

- Maak je je zorgen om de populistische discussie rond de EU?
"Wat niet goed is, is dat er een discussie ontstaat over voor of tegen. Dat is de verkeerde discussie. Het gaat erom dat je op een goede manier invult op welke manier je samenwerkt. Dat je de eigen verworvenheden zoals pensioenen en sociale zekerheden goed weet te borgen. Maar samenwerking is nodig."  

- Je bent voorzitter van de afdeling Breda van het CDA. Ga je dat blijven?
"Ik blijf sowieso in Breda wonen. Op maandag wil ik in Brabant zijn voor gesprekken en op vrijdag voor werkbezoeken. De andere drie dagen moet ik in Brussel zijn. Mijn rol als voorzitter van het CDA in Breda, daarvoor moet een warme overdracht moeten komen. Dat is niet te combineren, dat moet je ook niet willen combineren. Beide functies vragen veel aandacht. Maar ik durf de afdeling nu we de tropenjaren achter de rug hebben, best achter te laten."