Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz. Foto: Wijnand Nijs

'Vuelta biedt Breda volop kansen'

Door: Robbert Temmen Sport

BREDA – Hogeschooldocent Albert van Schendel wist het in 2012 zeker: wanneer Breda tijdens de Vuelta als start- en finishplaats fungeert in een etappe brengt dat de stad minimaal drie miljoen euro op. Nu zeven jaar na zijn uitspraak is duidelijk dat Breda start- en finishplaats is van de derde etappe van de Vuelta in 2020. We blikken met Van Schendel terug op zijn verwachtingen uit 2012. 

Van Schendel vindt het leuk dat het eindelijk gelukt is om Breda als start- en finishplaats te laten fungeren in de Vuelta. “Dit is een goed voorbeeld van intensief samenwerken tussen verschillende partijen. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Dit evenement is goed voor de regio. Alleen het feit dat het een sportevenement is al, want sport verbindt in mijn ogen meer dan kunst of cultuur.”

De BUAS-docent is geen onbekende in de wereld van sportevenementen. Hij is al jaren betrokken bij landelijke organisaties die grootschalige gebeurtenissen evalueren. Hij zit onder andere bij de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP), een samenwerkingsverband tussen onder meer hogescholen en NOC*NSF. Ook was Van Schendel betrokken bij het onderzoek naar de effecten van de Vuelta 2009 in Drenthe. “Ik denk nog steeds dat een evenement van deze omvang veel economische activiteiten kan genereren. Bestedingen van de toeschouwers die gaan er sowieso komen. Maar het is dus belangrijk dat Breda voldoende aanbod creëert om in de behoeften van deze mensen te voorzien.” Dit geldt volgens Van Schendel niet alleen voor de horeca. "Dit kan ook gedaan worden met de parkeergelden en btw-inkomsten die je gaat genereren."

Meer kansen op samenwerking
Volgens Van Schendel biedt de komst van de Vuelta nog meer kansen voor de stad. “Voor Breda en de regio is dit de kans om op projectbasis samen te werken. Na dit project kan Breda de regio nog makkelijker en sneller vinden. De regel ‘Breda brengt het samen’ past hier ook goed bij. Door de komst van dit evenement breng je veel mensen samen naar de stad. Daarnaast ontstaan er dankzij de komst van de Vuelta nieuwe samenwerkingen tussen gemeenten, bedrijven en ondernemers.”

Breda heeft nog een jaar de tijd om de puntjes op de i te zetten. “Het is voor de organisatie zaak om geen verlies te leiden. In Drenthe was de schade door de komst van de Vuelta met -40.000 euro minimaal. Dat is natuurlijk fantastisch, maar Breda moet de kosten die ze maken nog beter dekken door de inkomsten.” Verder is het volgens Van Schendel een valkuil dat je samenwerkingen laat liggen. "Dit zijn allemaal kansen die je geld of werkzaamheden voor de stad opleveren. Die moet je aanpakken."

Van Schendel is er wel van overtuigd dat Breda de derde etappe van de Vuelta goed gaat organiseren. “We hebben verschillende bijeenkomsten gehad. Daarbij was eigenlijk iedereen enthousiast over de komst van dit evenement naar Breda. Het is daarnaast ook lekker dat je nog een jaar aanlooptijd hebt. Je kan de registers nog eens op je gemak opentrekken. Breda heeft nog voldoende tijd om alles perfect te organiseren."