De eerste sneeuw van winterseizoen 2018/2019 is onderweg.
De eerste sneeuw van winterseizoen 2018/2019 is onderweg. Foto: (Archieffoto december 2017) Nico Koevoets.

Zaterdagavond en nacht naar zondag sneeuw

Door: Nico Koevoets Weer

Weersverwachting voor zaterdag 15 december 2018

Algemene luchtdrukverdeling
Het Scandinavische hogedrukgebied zwaait af. Een warmtefront van een Atlantisch lagedrukgebied dringt zaterdagavond Brabant binnen. Aan het eind van de nacht heeft dit front Brabant alweer verlaten.

Weersverwachting voor zaterdag 15 december 2018
Aanvankelijk zijn er aan het begin van de middag opklaringen met zonneschijn. Die maken in de loop van de middag plaats voor opkomende wolken. De wind gaat matig, met 4 Beaufort, uit het zuidoosten waaien. Daardoor voelt het extra koud aan bij temperaturen van hooguit plus1 of plus2 graden. In de loop van de avond volgt (natte) sneeuw vanuit het zuidwesten. Lokaal kan ook ijzel voorkomen. De kans op neerslag is het grootst tweede deel van de avond en het eerste deel van de nacht. Er kan lokaal 3 tot 4 cm sneeuw vallen. In de sneeuw ligt het kwik rond het vriespunt. Naar het eind van de nacht toe gaat de dooi invallen.

Het weer voor zondag
De zondag start met sneeuwresten. Verder overdag opklarend gevolgd door een wisselende bewolking. Het is dan meestal droog, op een enkele lokale regenbui na. De temperatuur loopt flink op naar 7 graden in de middag. De sneeuw zal snel verdwenen zijn. De wind waait matig, 3 tot 4 Beaufort uit het zuidwesten.

Zo was het weer gisteren (vrijdag 14 december 2018)
Maximumtemperatuur        2,1 graden
Minimumtemperatuur   min0,5 graden
Neerslag                           droog

Weersverwachting opgesteld zaterdag 15 december 2018 om 12:00 uur