Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

De meeste incidenten met drug flakka komen voor in Zeeland en West-Brabant

Door: Eveline Jansen Politie

ZEELAND-WEST-BRABANT- De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant is er sprake van een flinke toename. De extreem verslavende en gevaarlijke drug bezorgt ook de politie heel veel extra werk. Afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend keer uitrukken voor flakka-gerelateerde incidenten. Dat is gemiddeld dus ongeveer drie keer per dag.

Flakka, het wordt ook wel de zombiedrug genoemd. Op het internet zijn veel Amerikaanse filmpjes te vinden van mensen die stuiptrekkend over straat rollen of zelfs mensen aanvallen, als zombies in een horrorfilm. De extreem verslavende en gevaarlijke designerdrug zorgt er ook voor dat de politie haar handen vol heeft. Uit cijfers die zijn ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL blijkt dat politie-eenheden in Nederland afgelopen jaar bijna duizend keer uit moesten rukken voor flakka- gerelateerde incidenten. Dat was gemiddeld zo’n drie keer per dag. Het ging dan om vernielingen, overlast, inbraken, diefstal, steekpartijen of aanrijdingen met mogelijk zelfs dodelijke afloop.

Meeste incidenten in Zeeland-West-Brabant

Flakka is vooral in de regio Zeeland-West-Brabant in opkomst. In 2023 is de politie uitgerukt voor 995 flakka-gerelateerde incidenten in heel Nederland. Van deze incidenten werden er 566 gemeld vanuit Zeeland-West-Brabant. Dat is meer dan de helft van het totale aantal. De politie heeft er dus zeker haar handen vol aan. Freek Pecht, coördinator synthetische drugs Zeeland-West-Brabant, ziet de cijfers al sinds 2018 oplopen: “Het gaat om personen met onbegrepen gedrag die overlast veroorzaken. Dus mensen lopen op straat in de nacht – al dan niet naakt – en sluipen dan tuinen van omwonenden of bedrijfspanden binnen.” Bij dit soort meldingen wordt in eerste instantie vaak aan inbraak gedacht, maar het blijkt steeds vaker te gaan om mensen die onder invloed zijn van flakka. “Als een flakka-gebruiker in een delirium zit, is het voor de politie heel erg moeilijk om zo’n persoon tot rust of onder controle te krijgen”, vertelt Pecht. “We kennen voorbeelden waarbij de politie niet met één politieagent, maar met vijf of zes politieagenten op een verdachte moet springen om hem uiteindelijk in de handboeien te slaan.” 

Nieuwe variant

Eind april is de Opiumwet in Nederland aangepast en de legale variant van flakka verboden. De politie is er blij mee dat deze variant niet meer verkocht mag worden. “Dat geeft ons als politie een betere gereedschapskist, omdat we nu wel kunnen acteren op het aantreffen van die voorheen legale variant”, legt Pecht uit. Toch is hij er niet gerust op. “In de wereld van designerdrugs duiken voortdurend nieuwe varianten op. Op korte termijn heeft de strafbaarstelling effect, maar op de lange termijn is het wachten op de dag – en die zal vandaag of morgen aanbreken – dat er weer een nieuwe flakka-variant verschijnt.” De politieman hoopt dan ook dat de wet voor de strafbaarstelling van designerdrugs er snel komt. In Nederland ligt een nieuw wetsvoorstel klaar om hele groepen nieuwe psychoactieve stoffen in één keer te verbieden. Dit om te voorkomen dat criminelen hun activiteiten verleggen naar stoffen die nog niet verboden zijn. De wet moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.