Opperste concentratie bij Jeroen Haamers van Batmobile.
Opperste concentratie bij Jeroen Haamers van Batmobile. Foto: Francois de Jonge

Batmobile viert vrolijk verjaardagsfeestje in Mezz

BREDA - Bij een verjaardag hoort een feestje en dat is bij de psychobillyband Batmobile niet anders. Om haar 40-jarig bestaan te vieren, hield het illustere trio zondag onder de noemer Batmobile Fest haar eigen partijtje in de Bredase poptempel Mezz.


DOOR ADDO SPRANGERS


Een verjaardagsfeestje tussen de bedrijven door, zo lijkt het welhaast. Batmobile toert er namelijk lustig op los. De voorbije maanden stond de band op de planken in België, Duitsland en Oostenrijk, de komende maanden staan optredens en festivals in België, Duitsland op het programma. Het is nooit anders geweest, want in de psychobillyscene is Batmobile een fenomeen. Van Japan tot Brazilië en van de Verenigde Staten tot Rusland, het gezelschap heeft de voorbije decennia overal een fanatieke fanbase opgebouwd.


Thuiswedstrijd

Met een ‘thuiswedstrijd’ zondag in Mezz (contrabassist Eric Haamers en zanger-gitarist Jeroen Haamers hebben hun roots in Breda, Johnny Zuidhof komt uit Rotterdam) mocht de band ditmaal een belangrijk deel van de massaal toegestroomde fans vooral uit de buurt verwelkomen. Sommige door de band uitgenodigde muzikale vrienden moesten wat verder reizen om acte de presence te kunnen geven. Dat geldt niet voor de uit Etten-Leur afkomstige mannen van Milwaukee Wildmen, die als de gelegenheidsformatie Class of ’89 het Batmobile Fest openen met onvervalste rockabilly en daarmee meteen de toon zetten. De rock-'n-rollfans kunnen zich hierna handenwrijvend opmaken voor de acts die volgen: The Deltas, rockabillyveteranen uit Londen, en de in surfmuziek grossierende Thee Andrews Surfers uit het Belgische Gent. Het blijkt slechts een voorproefje op het optreden van The Courettes in de uitpuilende kleine zaal die voor aanvang van de show al helemaal volstroomt. De Deens-Braziliaanse garagerocksensatie, in juni 2022 al eerder in Mezz te zien als duo en nu opererend als trio, zorgt er via een energiek optreden vakkundig voor dat het uitgelaten publiek al heerlijk opgewarmd is voor het toetje, uiteraard Batmobile zelf.


Schamen

Wijzend op zijn kinderen in de zaal maakt frontman Jeroen Haamers de fans voordat de show begint al duidelijk dat ze hun borst mogen natmaken. “Ze schamen zich nu al voor me,” zegt hij met een vette knipoog. Om het publiek vervolgens in sneltreinvaart - een slakkentempo komt in het psychobillyvocabulaire nu eenmaal niet voor - door het repertoire van Batmobile te loodsen, met onder meer klassiekers als Calamity Man, publiekslievelingen als Police at The Door en het als altijd vol overgave gecoverde The Ballroom Blitz, een kraker van The Sweet uit 1973. Akoestisch spelend op zijn gitaar brengt Jeroen Haamers ook nog het tien jaar oudere Runaway van Del Shannon ten gehore. Als meezinger steevast een succes. En onder die noemer kan ook dit Batmobile Fest in de boeken. Misschien geen slecht idee om het volgende verjaardagsfeestje ook maar meteen te boeken in Mezz. [n]