Wijze lessen ‘voorkoming natuurbranden’ van boswachter Helmut van Pelt (links) en bandweerman Jan v.d. Bersselaar.
Wijze lessen ‘voorkoming natuurbranden’ van boswachter Helmut van Pelt (links) en bandweerman Jan v.d. Bersselaar. Foto: Henk Ketelaar

Brand in natuurgebied reëel gevaar: ‘Voorkom brand, voor het brandt’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA – Niks lijkt mooier dan wonen aan de rand van een natuurgebied. Maar bij een natuurbrand kan dat minder mooi uitvallen. Om natuurgebieden daarvoor te behoeden zijn er door de natuurbeheerders en de brandweer heel wat preventieve maatregelen getroffen.  De 112NL app gebruiken bij situaties als deze is doorslaggevend. Om de eigenaren van de aan deze natuurgebieden grenzende bedrijven en woningen bij het voorkomen van natuurbranden te betrekken, hield de gemeente Breda in het kantoorpand van het waterschap ‘De Brabantse Delta’ een preventie bijeenkomst. 

Zeker zo’n vijftig tot zestig woningbezitters c.q. bedrijfseigenaren hingen die avond bij wijze van spreken aan de lippen van boswachter Helmut van Pelt en brandweerman tevens adviseur risicobeheersing Jan van den Bersselaar. Beiden hadden een waarschuwing voor de toehoorders. “Een natuurbrand kan ook jullie eigendom treffen. Wees daarop voorbereid en tref maatregelen om de brand te voorkomen. Wees voorzichtig met openvuren in je tuin, zoals vuurkorven of BBQ ‘s. Zoals een bos bij droog weer vlam kan vatten, zo kan dat ook in jullie tuin gebeuren. Ligt die tegen een natuurgebied aan, dan loopt ook dat gebied gevaar. 

Licht ontvlambaar materiaal

“Droog hout, plantresten, verdord gras en dergelijke zijn licht ontvlambaar, dus brandgevaarlijk,” vertelde Helmut die deze gevaarzetting vergeleek met een natuurgebied onder dezelfde omstandigheden. Met dia’s maakte hij duidelijk dat het ontstaan van een natuurbrand eerder plaatsvindt in een bos met naaldbomen dan in een loofbomenbos welke veel meer vocht kan vasthouden. In dat verband wees hij op conifeerhagen die als ze droog zijn gemakkelijk vlam vatten. “Richt je tuin zo in dat ‘tie brandveilig is,” raadde hij aan en had daarvoor 10 tips.  

Brand voorkomende maatregelen

Jan van de Bersselaar liet zien welke maatregelen de brandweer met de natuurbeheerders hadden genomen om onze Westbrabantse natuurgebieden voor natuurbranden te behoeden. Eigenlijk waren het dezelfde als die voor een tuin, maar dan in het groot. Jan: “De inrichting van een bos is bijvoorbeeld zo aangepast dat het vuur zich niet gemakkelijk kan verspreiden en snel beheersbaar wordt. Bij de herinrichting kan het daarom gebeuren dat naaldbomen vervangen worden door loofbomen (compartimentering). Op sommige plekken zijn zelfs waterreservoirs geslagen en paden gemaakt die geschikt zijn voor onze zware brandweerauto’s. Die paden en wegen zijn in kaart gebracht en maken deel uit van het aanvalsplan voor dat gebied,” liet hij in notendop weten.

112NL app.

Bij het melden van bosbranden en/of andere calamiteiten is het belangrijk om de NL-Alert app te gebruiken. Jan en Helmut benadrukten dat deze app als voordeel heeft dat de meldkamer direct kan zien waar de melder zich bevindt. “Erg belangrijk, want ga maar eens uitleggen waar het brandt als je midden in het bos staat. Daarom is deze app bij het melden van calamiteiten zeer aan te bevelen,” lieten ze wenselijk horen. Meer info vind je op www.breda.nl/ambassadeurs-brandveilig-leven.

10 tips tegen natuurbranden
Zorg in je tuin voor voldoende afstand tussen groen en gebouwen
Kies je groen bewust. Denk aan brandvertragende heesters, loofbomen of hagen.
Onderhoud je tuin
Stapel geen brandbaar materiaal tegen je huis aan.
Zorg voor een buitenkraan met lange tuinslang
Parkeer je auto op verharde ondergrond.
Maak je dakgoot schoon.
Onderhoud je schoorsteen.
Plaats een zichtbaar huisnummer aan de openbare weg.
Bij voldoende ruimte in de tuin, denk dan ook eens aan de aanleg van een vijver of waterput.