menu

Nieuws

'Can zjoe tell me where we can find typical Dutch food, like frikadellen?'

foto
Wijnand Nijs
Duitse fans chillen in de fanzone.
Wijnand Nijs

BREDA - Mocht je het gemist hebben, als je de binnenstad binnen wandelt of fietst, kun je het niet missen: Breda is speelstad tijdens WEURO 2017, zoals het EK Voetbal voor vrouwen genoemd wordt. Deze maandag betekent dat volop Zweedse en Duitse fans, gebroeder- en gezusterlijk naast elkaar aan het bier.

'Heja", klinkt het als een paar Zweedse fans elkaar ontmoeten op de Hoge Brug. Het geel-blauw van de Zweden knalt eruit. Op de Grote Markt zitten de terrassen maandag aan het eind van de middag goed vol. Duitse fans, maar vooral Zweedse fans. Een weekje vakantie maken ze ervan. Vandaag in Breda - 'We love it' - en donderdag Deventer.

Op het terras van Dickens & Jones genieten ze van een pre-match biertje. En als er andere Zweedse fans voorbij komen lopen, klinkt er enthousiast gejuich. De stemming zit er goed in. Een deel verblijft in het Appollo Hotel, anderen in de short stay.

In het Valkenberg mengen Duitse en Zweedse fans zonder enig probleem. Bij een standje voor Zweedse merchandise is het dringen. De geel-blauwe vlaggen vinden gretig aftrek. Net daarnaast poseert een groep Zweedse meiden. Natuurlijk willen ze wel even een Zweedse yell laten horen. De sfeer zit er meteen goed in. 'Heja!'

Ook fans van andere landen mengen zich in de fanstrijd. Een groep van acht dames - 'we spelen in hetzelfde team' - is vanuit Zwitserland naar Breda gekomen. Ze zitten in een AirBnB in de buurt van Zwolle en bezoeken elke dag een andere wedstrijd, totdat hun eigen land aan de beurt is.

In de Fanzone op de Willemstraat zorgen de beats van de dj en de zon die hoog aan de hemel staat voor een complete toernooisfeertje. Aan lange tafels zitten Zweden en in zitzakken chillen Duitse meiden. Om 20.45 uur is het pas echt feest, als de wedstrijd begint.

Aan de Academiesingel staan een paar Duitse fans. Zij willen duidelijk nog een bodempje leggen. 'Can zjoe tell me where we can find typical Dutch food, like frikadellen?'