• Alles
 • (9)
  Ingezonden
 • (1)
  Lezingen
 • (2)
  Expositie
 • (3)
  Fiets - Wandeltocht
 • (1)
  Event
 • (71)
  Bijeenkomst
 • (3)
  Evenement
 • (3)
  Concert
 • (1)
  Cursus - Workshop
 • (6)
  Inloop - Opendag

Het ruimtelijk DNA van Breda ontrafeld

woensdag 25 mei 19:30 uur

Foto: Fotopersbureau Het Zuiden

Woensdag 25 mei organiseert stichting BLASt haar derde DNA-sessie. In deze sessies gaat ze op zoek naar het ruimtelijk DNA van Breda. Om te achterhalen wat Breda ruimtelijk definieert wordt vier jaar lang onderzocht welke historische momenten en factoren bepalend zijn en zijn geweest voor de ontwikkeling van de stad. Wat is het belang van deze momenten en factoren voor de toekomst van de stad? Oftewel: hoe werken deze nog steeds door?

De sessie op 25 mei gaat over gaat over Bredase ‘instituten’ ? defensie, religie, onderwijs, rechtspraak, zorg en belastingwezen ? die door de jaren heen hun stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van de stad. Het Chassé Park, met zijn groen en moderne architectuur, was vroeger een kazerneterrein; het pand van Holland Casino was oorspronkelijk een klooster; het nieuwe stadspark in het Seeligkwartier komt op de gronden van een voormalige kazerne; hart van de campus van BUas is een gerenoveerd klooster. Wie goed kijkt, ziet de invloed van de Bredase instituten overal in de stad.

Dan gaat het om de vele kazernes die de stad heeft en heeft gekend; de kerken en kloosters van stad en bisdom; de onderwijsinstellingen KMA, BUas, Rooipannen, Avans, Curio en Fontys; de voormalige gerechtsgebouwen en het nieuwe in het stationskwartier; het huidige belastingkantoor als onderdeel van het stationsgebouw en het voormalige, rijzige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden. Al die instellingen hebben niet alleen beeldbepalende panden in de stad gebouwd en invloed gehad op de inrichting van de stad, maar hebben ook bijgedragen aan de Bredase cultuur.

Welke invloed hebben de instituten gehad op de ontwikkeling de stad? Is die invloed nog aanwezig en is Breda hierin uniek? Zijn de instituten typerend voor Breda en wat betekent dat voor de toekomst van de stad? Tijdens de avond gaan diverse sprekers op deze vragen in, elk met een eigen invalshoek.

De bijeenkomst op woensdag 25 mei wordt gehouden in de Teruggave, Gasthuisvelden 11 in Breda.

Inloop is vanaf 19.30, de avond start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Entree is gratis. Aanmelden kan via Eventbrite of via de website van BLASt.
deel deze activiteit

Locatie

De Teruggave
Breda
Gasthuisvelden 11
4811VX


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief