• Alles
  • (2)
    Evenement
  • (23)
    Ingezonden

Christiane Stotijn, Marcel Reijans & Nederlands Blazers Ensemble

dinsdag 26 maart 20:30 uur

Chasse

Mahler was een van de meest avontuurlijke componisten van zijn tijd met een bijzonder talent voor rijke - soms bijna overdreven grote - orkestraties die uiterst subtiele tot uiterst overweldigend konden klinken. Die tweestrijdigheid liet zich niet alleen in zijn muziek horen, maar ook in de terugkerende thema’s. Misschien wel nog het meest in Mahlers meest bekende, sobere en persoonlijke werk.

Vier jaar voor zijn eigen overlijden verloor Mahler zijn vierjarige dochtertje Maria Anna. Van een meelevende vriend kreeg hij een bundel van naar het Duits vertaalde eeuwenoude Chinese poëzie, waarop Mahler Das Lied von der Erde componeerde, dat het leven en de dood bezingt met een ode aan de natuur. “Die liebe Erde, all über all blüht auf im Lenz und grünt auf’s neu!”, klinkt het poëtische afscheid in het laatste deel.

Een kolfje naar de hand van de lyrische tenor Marcel Reijans en mezzosopraan Christianne Stotijn die haar delen “als mystieke poëzie” weet te vertolken, zo schreef Trouw. Beiden zongen Das Lied von der Erde tot lof van pers en publiek al eerder in Mahlers orkestversie. Nu klinkt het symfonische werk in de kleinere bezetting van het Nederlands Blazers Ensemble. Dezelfde noten, in een intiemere setting, minstens zo ontroerend.

Dat het Nederlands Blazers Ensemble met verve een eigen draai kan geven aan grote klassieke orkestwerken, bewees het onder meer met de ‘pocketopera’s’ die het ensemble de afgelopen jaren in Nederland en daarbuiten opvoerde. “Purcell had nooit gedroomd dat zijn muziek ooit uitgevoerd zou worden met een zingende zaag en een melodica. Toch klinkt dat heel aardig, en de fanfares schallen geheel in de geest van de componist”, schreef de Volkskrant recent over de familievoorstelling die het Nederlands Blazers Ensemble van The fairy queen maakte. Het meest bekend en spraakmakend is het jaarlijkse, door de tv uitgezonden Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble. www.nbe.nl

Normaal € 34,00


deel deze activiteit

Locatie

Chassé Theater N.V.
Breda
Claudius Prinsenlaan 8
4811 DK


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief