• Alles
  • (2)
    Evenement
  • (19)
    Ingezonden

Cursus kunst en filosofie IV

donderdag 14 februari 19:30 uur

Chasse

In een levendige cursus, boordevol voorbeelden en filosofische analyses, laat Rob van Gerwen zien dat ons wereldbeeld zich op een manier ontwikkelt die tot gevolg kan hebben dat mensen zich niet meer tot elkaar verhouden, maar alleen nog tot (digitale) entiteiten. Onze geest raakt in de verdrukking. De wereld van de waarneming is de werkelijkheid waarin we ons leven leiden. Dit is de wereld van begrip, betekenissen en handelingen, ook van de moraal---het is de wereld van de geest. Velen menen dat die wereld te instabiel is en al te eindig en beperkt en dat ze beheerst wordt door subjectiviteit. Men bedoelt dan dat dat slecht is en dat we ons op objectieve kennis moeten richten, op statistische verbanden en big data, of bijvoorbeeld op het hiernamaals. De geest staat onder druk, hoewel ze de kern van ons leven vormt. Deze tegenstelling vormt het thema deze cursus.

do 31 jan: totaliteitsfantasieën Eerst schetsen we de tegenstelling aan de hand van onze totaliteitsfantasieën: een alwetende god, totale objectivistische wetenschappelijke kennis en, recent, big data analyses. Die zouden allemaal beter zijn dan ons eindige subjectieve perspectief op de werkelijkheid waarin we leven.

do 7 feb: praktijken en de moraal De leefwereld is die van praktijken en de moraal. Wat zijn de kenmerken van praktijken (aanwezigheid, lichamelijke logica, deugden als eerlijkheid, rechtvaardigheid en toewijding, authenticiteit, aankijken, contact) en welke rol spelen de wetenschappen en ‘het internet’ daarin? Mag ‘het internet’ (Twitterstormen) morele keuzen forceren?

do 14 feb : waarneming en de geest Hoe moeten we waarneming en de geest begrijpen? Vinden die plaats in onze hersenen en zien we ze in onze MRI-scans? De geest en onze waarneming zijn wel subjectief, maar niet privaat: we delen ze met de werkelijkheid en met anderen en precies dat is cruciaal voor ons leven.

do 21 feb: Beeld, af-beelding, voor-beeld Hoe zit het met de verhouding tussen het beeld van onze waarnemingen en de afbeeldingen die we er van maken? Kunnen we elkaar en onszelf authentiek afbeelden? Wat betekenen aanwezigheid (waarneming) en afwezigheid (online, afbeelding) voor ons handelen en de moraal? De moraal worstelt tegenwoordig met de invloed van het internet, gelukkig; maar graaft ze diep genoeg? Hoe kan subjectiviteit zich verdedigen? In de kunst?. Deze cursus heeft als aanleiding het verschijnen van Van Gerwens nieuwe boek over dit onderwerp, bij Klement, in oktober 2018.

do 31 jan & do 7, 14 & 21 feb - 19.30-21.30 - hele serie € 68 / per avond € 20


deel deze activiteit

Locatie

Chassé Theater N.V.
Breda
Claudius Prinsenlaan 8
4811 DK


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief