• Alles
 • (6)
  Ingezonden
 • (17)
  Expositie
 • (1)
  Fiets - Wandeltocht
 • (1)
  Cultuur
 • (1)
  Evenement
 • (1)
  Muziek
 • (2)
  Concert
 • (1)
  Cursus - Workshop
 • (1)
  Inloop - Opendag

Fantasio

zaterdag 15 juni 20:00 uur

Chasse

In 1887 ging de partituur van Fantasio  van Offenbach in vlammen op. Pas in 2000 werd deze opera op historisch verantwoorde wijze gereconstrueerd. In het Offenbach-jaar 2019 brengt Opera Zuid deze komische opera vol hilarische persoonsverwisselingen en verwijzingen naar grote klassiekers weer op de planken.

Hoewel het werk voor de hedendaagse luisteraar totaal nieuw is, zullen bepaalde delen uit het werk u bekend in de oren klinken. Verschillende delen of thema’s uit het werk werden gerecycled in Offenbachs bekendste opera Les contes d’Hoffmann . Het studentenkoor uit de eerste akte is in zijn geheel overgenomen. Het ‘leidmotief’ van de stem van Antonia’s moeder in het derde bedrijf van Les contes d’Hoffmann , komt oorspronkelijk uit de ouverture van Fantasio .

Ook qua verhaallijn draagt Fantasio verwijzingen naar grote klassiekers. Net zoals Hamlet in Shakespeares gelijknamige tragedie rouwt om de dood van zijn geliefde hofnar Yorick, start ook  Fantasio met een rouwende prinses Elsbeth, die de dood van haar geliefde hofnar Saint Jean probeert te verwerken. 

het verhaal Fantasio vertelt het verhaal van een jonge student die ervan droomt zijn leven een andere wending te geven. De dood van de hofnar creëert een kans die Fantasio met beide handen grijpt. Hij bemachtigt de kleding van de nar en besluit zijn plaats in te nemen, in de hoop zo het hart te kunnen winnen van prinses Elsbeth. Het gearrangeerde huwelijk met de prins van Mantua, dat de vrede moet herstellen, wordt abrupt afgelast wanneer Fantasio de bruidegom moedwillig publiek belachelijk maakt. Uiteindelijk, na hilarische Offenbachiaanse persoonsverwisselingen en grappen, overwint de liefde en kan de vrede – ook zonder het huwelijk – worden bezegeld. www.operazuid.nl

muziek: Jacques Offenbach – libretto: Paul de Musset, Charles Nuitter – regie: Benjamin Prins – orkest: philharmonie zuidnederland – muzikale leiding: Enrico Delamboye – choreografie: Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Company – solisten: Romie Estèves, Anna Emelianova, Thomas Morris, Huub Claessens, Roger Smeets, Ivan Thirion, Jeroen de Waal, Francis van Broekhuizen, Rick Zwart, Jacques de Faber – Frans gezongen, Nederlands boventiteld

Normaal € 39,00


deel deze activiteit

Locatie

Chassé Theater N.V.
Breda
Claudius Prinsenlaan 8
4811 DK


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief