
5 x Interessante weetjes over parfum
Door: Redactie Advertorial(advertorial) - De meeste mensen gebruiken dagelijks parfum, vaak hebben ze zelfs een favoriet. Parfum heeft een behoorlijke geschiedenis en wordt al duizenden jaren door de mensheid gebruikt. De Egyptenaren gebruikten geurige oliën tijdens religieuze rituelen en begrafenissen en later werd parfum ook gebruikt door de Grieken en Romeinen als statussymbool. In de 18e eeuw in Frankrijk ontstond de parfumindustrie en nog steeds is dit een bloeiende industrie en worden er jaarlijks nog veel nieuwe geuren uitgebracht. Wil jij een nieuwe parfum kopen en ben je benieuwd waar je het beste op kunt letten, in dit artikel lees je maar liefst 5 x interessante weetjes over parfum.
De verschillende geursterktes: Van parfum tot Eau de Cologne
Mensen hoor je vaak over parfum praten, terwijl dit vaak niet helemaal terecht is. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette en Eau de Cologne. Welke naam een geur krijgt is afhankelijk van het percentage geurbestanddelen.
Parfum bevat 15-40% aromatische bestanddelen
Eau de Parfum bevat 20-25% aromatische bestanddelen
Eau de Toilette bevat 15-20% aromatische bestanddelen
Eau de Cologne bevat 3-8% aromatische bestanddelen
Hoe hoger het percentage aromatische bestanddelen, hoe langer je de geur blijft ruiken.
Geuren bestaan uit verschillende noten
Geuren zijn opgebouwd uit verschillende geurnoten. Zo heb je eerst de topnoten, dit zijn de geuren die je het eerste ruikt na het opspuiten van de parfum. Deze noten ruik je redelijk kort en worden vooral gebruikt om een geur karakter te geven. Citrus is bijvoorbeeld een veel gebruikte topnoot.
Hartnoten zijn de geuren die je ruikt nadat de topnoten zijn vervlogen. Deze hartnoten ruik je ongeveer na 10 minuten en ruik je het langst. Meestal worden hier bloemengeuren voor gebruikt, parfum van Dior bevat vaak bloemengeuren zoals oranjebloesem en magnolia.
Nadat de hartnoten zijn vervlogen hou je de basisnoten over, deze ruik je na ongeveer één tot twee uur. In hartnoten vind je vaak geuren zoals sandelhout en vanille.
Een geur testen
Het beste test je een geur op je huid, bijvoorbeeld op je polsen. Wrijf vooral je polsen niet tegen elkaar aan, hierdoor verdwijnen geurnoten sneller. Na het aanbrengen wacht je een aantal minuten zodat de alcohol kan verdampen en de geur kan zich verder kan ontwikkelen. Nu pas ruik je echt de geur en door o.a. verschillende PH-waardes, type huid en factoren zoals voeding en lichaamstemperatuur ruikt een parfum bij iedereen weer nét iets anders.
Gebruik koffie om je neus te neutraliseren
Wanneer je aan drie verschillende geuren hebt geroken, kan je daarna niet meer nieuwe geuren waarnemen. Gelukkig is hier wel een oplossing voor, namelijk koffie. Door bijvoorbeeld aan koffiebonen of koffiedik te ruiken, reset je je neus en kan je weer verder gaan met geurtjes testen.
Bewaar parfum koel en donker
Je parfum bewaar je het beste in de koelkast, parfum houdt namelijk van donker en een koele temperatuur. Door je geurtje te bewaren in de koelkast kun je de levensduur van je parfum aanzienlijk verlengen. Ook zonlicht en vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is niet ideaal voor de houdbaarheid van je geurtje.
Mocht je op zoek gaan naar een nieuwe geur, vergeet dan vooral niet deze weetjes mee te nemen in je zoektocht naar een nieuwe parfum.