Afbeelding
Foto: Lisanne Mathijssen

Lisanne (31) heeft chronische Lyme: ‘Het is een sluipmoordenaar’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Een crowdfunding voor de Bredase Lisanne (31) kan rekenen op veel donaties. In korte tijd is er al zo’n 17.000 euro opgehaald. Dat geld is bedoeld voor een behandeling. Lisanne heeft namelijk chronisch Lyme. En door die ziekte staat haar leven stil.

De ziekte van Lyme kun je krijgen na een tekenbeet. De Bredase Lisanne liep toen ze twaalf jaar oud was meerdere tekenbeten op. Ze was er even ziek van, maar op dat moment maakte niemand zich daar nog zorgen over. Pas later werd duidelijk hoe groot de gevolgen van die tekenbeten waren. Inmiddels staat het leven van Lisanne stil, en is al haar hoop gevestigd op een behandeling in Duitsland. Omdat die niet vergoed wordt, hebben vier vriendinnen voor haar een crowdfunding opgezet.

Klachten
Na haar 12e keer Lisanne steeds meer onverklaarbare gezondheidsklachten. Ze werd steeds zieker, maar haar klachten werden als psychisch bestempeld. Pas na een jarenlang traject kwam er duidelijkheid: De ziekte van Lyme. “Chronische Lyme is een sluipmoordenaar, het tast je hele lichaam beetje bij beetje aan. Chronische Lyme gaat gepaard met vele infectieziektes die zijn overgedragen door teken. De co-infectieziektes spelen een héle grote rol in het ziek zijn. Al 5 jaar lang ligt Lisanne ziek thuis op bed, heeft ze 24/7 pijn en kan ze nergens meer heen. Normale dagelijkse dingen als douchen en eten vragen al haar krachten, waardoor haar hele leven stil staat”, laten haar vriendinnen Jamie, Noortje, Stefanie en Nienke op de crowdfundingpagina weten.

De mogelijkheden tot een behandeling in Nederland zijn beperkt én worden niet vergoed. Daardoor moet Lisanne alle kosten voor de behandelingen zelf betalen. Inmiddels is haar hoop gevestigd op een behandeling in Duitsland. “Na enorm veel regelen kan ze hier terecht voor behandeling, maar er gaat veel tijd en geld in zitten, want ook deze behandeling wordt helaas niet vergoed. Daarom willen we Lisanne heel graag een hart onder de riem steken en geld voor haar behandeling inzamelen middels deze crowdfundingactie.” In totaal willen de vriendinnen 50.000 euro ophalen. 

Inzameling
“Lisanne is super lief, slim, enorm sterk, een top vriendin en een prachtig mens. We hebben heel veel respect voor hoe ze blijft doorzetten, ondanks ze het zo zwaar heeft. Het is heel verdrietig om te zien hoe ze steeds meer achteruit gaat door deze vreselijke ziekte. We willen haar graag steunen waar we kunnen.  We hopen dat ze door middel van de behandeling in Duitsland kan herstellen en over een tijd weer kwaliteit van leven heeft. Dit gunnen we haar heel erg en dit verdient ze zo enorm!  We hebben jullie hulp dus hard nodig. Elke donatie, ongeacht het bedrag, is meer dan welkom. Hiervoor zijn Lisanne, haar familie en wij je heel erg dankbaar!”

De crowdfunding wordt online veel gedeeld door familie en vrienden van Lisanne, en ook haar oude school Mencia de Mendoza heeft de crowdfundingspagina gedeeld. Inmiddels is er al zo’n 17.000 euro opgehaald.

Doneren doe je hier.