Werkzaamheden in de Warmoezerij, foto ter illustratie
Werkzaamheden in de Warmoezerij, foto ter illustratie Foto: Betrokken Ondernemers Breda

Koninklijke onderscheiding voor Olga Kroes van de Warmoezerij

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Burgemeester Paul Depla heeft een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Olga Kroes (72). Vandaag wordt het 12,5 jarig jubileum van de Warmoezerij (tuin, wijngaard, fruitboomgaard) gevierd op landgoed Wolfslaar in Breda. Mevrouw Kroes wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op initiatief van mevrouw Kroes is de Warmoezerij (van Landgoed Wolfslaar), van 2010 tot nu, van een braakliggend stuk grond getransformeerd tot een circulaire moestuin met boomgaard, wijngaard en kruidentuin. De wijnstokken zijn geadopteerd en leveren inkomsten op waarmee de tuin draaiende gehouden kan worden. Mevrouw Kroes coördineert de activiteiten en werkzaamheden in de tuin, leidt de vrijwilligers op en coacht en ondersteunt hen. Tevens verzorgt zij rondleidingen en cursussen in onder andere biologisch en duurzaam tuinieren. Zij streeft naar continuïteit, voorzetting van dit project met betrokken partners waaronder de gemeente Breda. Daarnaast is zij betrokken bij andere lokale initiatieven zoals de belevingstuin Thebe en Breda Zoet Zuur en Zout.

De gedrevenheid van Olga Kroes heeft er mede toe heeft geleid dat in 2013 een wijkdeal is getekend voor de Warmoezerij. De Warmoezerij wordt omschreven als een van de schakels binnen de stadslandbouw. Zij adviseerde bij nieuwe initiatieven en organiseerde  avonden om stadlandbouwers bij elkaar te brengen.

Mevrouw Kroes was van 2010 tot 2015 bestuurslid/mede-initiator van Breda DuurSaam, een groep vrijwilligers die voortkwam uit Transition Town Breda. Zij leverde een actieve bijdrage aan verscheidene duurzaamheidsinitiatieven, o.a. het eerste openbare drinkwaterpunt in Breda (2011), de aanleg van een belevingstuin bij verzorgingshuis Lucia in Princenhage (2012), de eerste duurzaamheidscafés in de stad en een reeks Tegenlicht Meet-ups.

Sinds 2021 is mevrouw Kroes bestuurslid van de Stichting Breda Stad in het Park, onderdeel van de National Park City Foundation. Betrokkene adviseert en informeert nieuwe initiatiefnemers en zorgt dat de groene beweging in Breda groeit.