Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Al 25 jaar verdwalen in het populaire maïsdoolhof van Piet en Corrie

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

PRINSENBEEK - Al 25 jaar is het een populair vakantieuitje voor gezinnen uit de wijde omgeving van Breda: Het maïsdoolhof bij Hof van Overveld. Ieder jaar wordt het doolhof ontworpen en met de hand geschoffeld door eigenaar Piet Mathijssen (73). Dit jaar bestaat het maïsdoolhof 25 jaar, en het enthousiasme bij Piet en zijn vrouw is nog precies even groot als bij de eerste editie in 1999. “Het is echt ons kindje. We zijn er super trots op.”

In het buitengebied van Prinsenbeek hebben Piet en Corrie Mathijssen minicamping het Hof van Overveld. En die wordt niet enkel bezocht door kampeerders. Want met hun populaire maïsdoolhof trekken Piet en Corrie jaarlijks duizenden mensen naar de Overveldsestraat. “Het maïsdoolhof is vijf voetbalvelden groot, en de mais is meer dan 3 meter hoog. Wie ons doolhof wil ontrafelen, is er gemakkelijk 1,5 uur mee bezig”, vertelt Piet trots. “De meeste mensen maken op een gegeven moment hun ‘noodenvelop’ waarin de plattegrond zit wel open. Maar er komen ook regelmatig groepjes volwassenen die niet op willen geven, en met gemak drie uur aan het puzzelen zijn!”

Het maïsdoolhof werd in 1999 voor de eerste keer door Piet gemaakt. “Er waren wat kinderen die altijd speelden tussen de buxushaagjes. Dat noemden ze dat het doolhof. Dat bracht me op het idee om een écht doolhof te maken in het maïs. Zo gezegd, zo gedaan.” Na die eerste editie deed iemand bij Piet en Corrie een luchtfoto van hun doolhof in de bus. “Die luchtfoto bracht ons op het idee om het jaar erna te kiezen voor een thema. Dan is het een doolhof dat vanuit de lucht een afbeelding is. In 2000 was dat het Europees Kampioenschap Voetbal. Sindsdien is er altijd een thema aan het doolhof verbonden.”

De lange historie van maisdoolhoven levert een indrukwekkende verzameling luchtfoto’s op. Van 750 jaar Breda en het Vincent van Goghjaar tot Roald Dahl en Suske en Wiske. “Met Suske en Wiske hadden we nog wat problemen, omdat er lastig werd gedaan over copyright. Daar stonden we destijds nog niet bij stil. Dat is inmiddels wel anders. We vragen nu altijd toestemming bij de juiste instanties. Toen we dit jaar contact legden met de Escher stichting kregen we gelukkig heel enthousiaste reacties.” Het resultaat: een complex maïsdoolhof met de herkenbare illusies van Escher zoals de vissen en vogel, en de oneindige knoop. 

Puzzel
Het concept van het maïsdoolhof is altijd hetzelfde geweest: Een letterpuzzel. Bezoeker gaan in het doolhof op zoek naar paaltjes met nummers. Op die paaltjes staat een letter. Wie alle paaltjes vindt, kan alle letters invullen op zijn invulformulier. Dan is het vervolgend nog even puzzelen om het anagram op te lossen en de letters in de juiste volgorde te zetten. “Dat concept werkt gewoon geweldig. Het puzzelen en zoeken is leuk voor iedereen. Zowel volwassenen als kinderen. En het doolhof is ook nooit ‘eng’, want iedereen krijgt een noodenvelop met de plattegrond mee.”

Handwerk
Ieder jaar is Piet wekenlang bezig met het maken van het doolhof. Want waar je misschien zou verwachten dat zo’n creatie gemaakt wordt met GPS, is dat bij Piet absoluut niet het geval. “Ik teken het ontwerp voor het doolhof op millimeterpapier en krijgt daarbij van iemand die hier op de camping zit. Daarna wordt de maïs ingezaaid. Wanneer de maïs 5 centimeter hoog is, zet ik het ontwerp uit in het veld. En wanneer het 20 centimeter hoog is dan schoffel ik handmatig de plantjes weg zodat de juiste paden en vormen ontstaan”, vertelt hij trots. Precisiewerk dus. En dat al 25 jaar. “We genieten er enorm van om het maïsdoolhof te maken en om bezoekers ervan te laten genieten. Met het ontwerp voor volgend jaar, ben ik nu alweer bezig!”

Het maïsdoolhof is nog geopend tot 2 oktober.