Afbeelding
Foto: Zero Waste Nederland

Softcups in plaats van hardcups: Dit is waarom dat op kritiek kan rekenen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - In de Bredase horeca krijg je tijdens de Havenfeesten je drinken uit een softcup waarvoor je eenmalig een euro duurzaamheidsbijdrage betaalt. Dat systeem voldoet aan de wettelijke eisen, maar toch is er vanuit onder andere de lokale politiek en milieuorganisaties veel kritiek. Dit zijn de belangrijkste argumenten op een rij.

1. Afval op straat
De grootste kritiek die bestaat op het systeem met softcups? Het feit dat er nog steeds plastic bekers op straat worden gegooid. Want ook al is de Bredase horeca trots dat 85 procent van de bekers tijdens het Breda Jazz Festival werd ingezameld, het betekent nog steeds dat 15 procent van bekers níet in de daarvoor geplaatste prullenbakken belandt. “De bezoeker betaalt voor de eerste beker, maar krijgt aan het einde geen statiegeld terug”, legt zwerfafvalruimer Ron Bekker uit. “Deze laatste beker heeft dus geen waarde en dat zorgt ervoor dat die laatste beker óveral in de stad terechtkomt. Ook in de plasticsoep-vanger die in de Mark ligt. De clean-teams ruimen deze niet op. Zij komen alleen op de aangewezen festivallocaties en in een specifiek tijdsbestek. Buiten die plaatsen en tijden ontstaat er alsnog veel zwerfafval, dat niet wordt meegerekend in de cijfers van CircularPET.”

2. Extra kosten
Waar de lokale SP totaal niet over te spreken is, is de duurzaamheidsbijdrage van een euro. Want die krijgen bezoekers niet terug aan het einde van het evenement. De euro komt terecht bij de horecazaken. “De rekening van de verduurzaming zo afschuiven op de eindgebruiker zijn wij geen voorstander van”,  aldus SP fractievoorzitter Inge Verdaasdonk. “Bredanaars met een smalle beurs worden hierdoor extra hard geraakt, want in verhouding is 1 drankje doen dan wel heel veel duurder. Het is gewoon een verdienmodel voor de horeca.”

3. Minder duurzaam
Vanaf 1 januari zijn wegwerpbekers op evenementen verboden, en móet de horeca dus of van hardcups of van softcups die worden ingezameld gebruik maken. Beiden zijn duurzaam, en daarom toegestaan. Maar hardcups zijn wel de meest duurzame variant, aldus Burgerraadslid Celeste van Kastel (Partij voor de Dieren Breda). “Er wordt gekozen voor het minst duurzame systeem, want herbruikbare bekers zijn aantoonbaar duurzamer.

4. Onbetrouwbare cijfers?
Om van softcups gebruik te mogen maken, moet vanaf 1 januari minstens 75 procent van de bekers worden ingezameld om te kunnen recyclen. Tijdens het Breda Jazz Festival werd tijdens een pilot met het systeem ruim 85 procent van de bekers ingezameld. Maar Elisah Pals van Zero Waste Nederland trekt dat hardop in twijfel. “De ‘metingen’ van de inzamelpercentages van het softcupsysteem zijn gedaan door CircularPET, de commerciële partij achter het softcupsysteem. Niet door een onafhankelijk bureau. Het is de slager die zijn eigen vlees keurt.” De gemeente en de horeca vertrouwen op de cijfers van CircularPET, maar dat doet Pals dus niet.

5. Minder prettig
Een argument wat in het overzicht niet kan ontbreken heeft weinig te maken met duurzaamheid. Maar wel met gevoel. Drinken uit een hardcup smaakt voor veel mensen toch beter en prettiger dan uit een softcup, besluit Verdaasdonk.