Afbeelding
Foto: NN Running Team

Björn rookte een pakje per dag en stond vaak in de kroeg, maar nu is hij topsporter

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Björn Koreman is een professioneel hardloper en heeft indrukwekkende records op zijn naam staan. Maar twaalf jaar geleden zag zijn leven er totaal anders uit. Hij ging vier dagen in de week naar de kroeg, en rookte met gemak een pakje per dag. Door mee te doen aan de Singelloop Breda ontdekte Björn zijn passie voor hardlopen. En nu is hij trotse ambassadeur van het evenement.

Het is 1 oktober 2011 als Björn Koreman, op dat moment 21 jaar oud, op een terras zit met zijn ouders. Hij drinkt een biertje en rookt een sigaret, terwijl zijn vader vertelt dat hij de volgende dag meedoet aan de 10 kilometer van de Bredase Singelloop. ‘Waarom doe jij ook niet mee?’, vraagt zijn vader hem. En impulsief belooft Björn zijn vader om de volgende dag mee te gaan naar Breda en daar de 5 kilometer van de Singelloop te rennen.

“Ik was helemaal niet voorbereid”, herinnert Björn zich. “Ik die tijd dronk ik regelmatig en was ik meerdere dagen in de week in het café te vinden. Ook rookte ik veel. Ik speelde wel fanatiek handbal, maar daar kon ik gewoon gewisseld worden als ik het de avond ervoor te bont had gemaakt. Meedoen aan de Singelloop was iets heel anders, en totaal nieuw voor me.” Maar dat Björn aanleg heeft voor hardlopen, wordt die zondag in oktober wel duidelijk. Hij rent de 5 kilometer in 20.33 minuten en wordt daarmee 61e van de ruim vierduizend deelnemers. 

De beste 1 procent
Het goede resultaat op de 5 kilometer smaakt voor Björn naar meer. “Ik startte natuurlijk achteraan omdat ik me op het laatste moment had aangemeld. En ik had niet getraind. Daardoor vroeg ik me wel af: Wat is er haalbaar als ik wel train?” Aan fanatiek trainen begon Björn nog niet, maar hij stopte wel met drinken. En in 2012 stond hij na enkele korte trainingen samen met zijn zus weer aan de start van de 5 kilometer in Breda. Hij liep die dag een tijd van 19.31 en werd verrassend 19e. “Toen had ik echt door: Ik train amper maar eindig wel bij de beste 1 procent. Hier moet ik iets mee doen.”

Stoppen met roken zou een logische stap zijn geweest, geeft Björn toe. Toch deed hij dat nog steeds niet. “Eigenlijk is dat bizar. Ik begon toen wat fanatieker te trainen in een loopgroepje, maar kon op een zondag prima 30 sigaretten wegroken.” De omslag kwam opnieuw in Breda. Tijdens de Haagse Beemdenloop liep Björn de 5 kilometer in een persoonlijk record van 17.51 minuten, maar verloor hij de eindsprint voor de winst. “Toen wist ik zeker: Ik wil op het podium eindigen. En dan móet ik stoppen met roken. Die dag heb ik mijn laatste pakje sigaretten gerookt.”

Stoppen met roken
Stoppen met roken was voor Björn de goede keuze. Tijdens de Singelloop van 2013 liep hij de 5 kilometer in 15.50 minuten en werd hij 2e. “Het verschil is gigantisch. In die paar maanden tijd waarin ik gestopt was met roken heb ik mijn tijd op de 5 kilometer met 2 minuten verbeterd.” Björn heeft het stoppen met roken altijd volgehouden. “Daar helpt het hardlopen ook bij. Als ik behoefte kreeg aan een sigaret, ging ik gewoon rennen. Die ‘runners high’ die je dan voelt helpt enorm om de behoefte aan roken tegen te gaan.”

Een nieuw doel
Na het behalen van het podium bij de Singelloop, moest Björn op zoek naar een nieuw doel. Hij ging het professioneler aanpakken, werkte met een coach en richt zich tegenwoordig op de lange afstanden. Zijn doorbraak op de halve marathon? Die kwam er, uiteraard, bij de Singelloop. “Ik heb een aantal jaren met blessures gekampt, maar in 2018 stond ik aan de start van de Halve Marathon in Breda. Ik liep een tijd van 1 uur en 06 minuten, en eindigde daarmee vlak achter de echte Nederlandse top. Dan heb je het over de jongens die EK’s en WK’s lopen.” Inmiddels is Björn professioneel atleet, en heeft een PR van 1:02.44 op de Halve Marathon en een PR van 2:10.32 op de Marathon.

NK Halve Marathon
Omdat Björn zich tegenwoordig richt op het lopen van marathons, past deelname aan de Singelloop niet altijd meer goed in zijn agenda. “Ik kan niet voluit een halve marathon rennen in Breda, als ik een week later een marathon moet rennen bij een andere wedstrijd. Maar ik ben altijd bij de Singelloop te vinden, en verschijn het liefste altijd aan de start.” Zo liep hij in 2019 als pacer voor de Halve Marathon van de vrouwen. “Het record wat die editie is gezet, staat nu nog steeds. Daar ben ik echt trots op. Het is super om op zo’n manier bij te dragen aan de Singelloop.” Dit jaar zal Björn vanwege een blessure niet kunnen deelnemen aan de Singelloop. “Heel jammer, al helemaal omdat het een NK is. Dat is natuurlijk extra speciaal.”

Ambassadeur
Björn is ook ambassadeur van de Singelloop. “Voor mij is de Singelloop heel belangrijk. Breda voelt sowieso echt als mijn stad. En de Singelloop heeft mij ontzettend veel gebracht. Zonder de Singelloop zou ik vandaag de dag niet staan waar ik nu sta.” Met zijn verhaal hoopt Björn bovendien ook Bredanaars te inspireren. “Ik deel mijn verhaal heel graag. Het is super mooi om mensen te inspireren om gezonder te gaan leven. Soms krijg ik bijvoorbeeld een reactie van iemand die gestopt is met roken en motivatie haalt om door te zetten uit mijn verhaal. Dat is toch geweldig?”