Afbeelding
Foto: Shutterstock

‘Bewoners van Bredase binnenstad overwegen te verhuizen door verkeersoverlast’

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - De Wijkraad Stadshart/Valkenberg heeft een dringende oproep gedaan bij de gemeente Breda om onmiddellijk maatregelen te nemen tegen verkeersoverlast in de binnenstad. “Bewoners van de Sophiastraat met kinderen overwegen te verhuizen. Er wordt zo vaak te asociaal, te hard en bij de stoplichten door rood gereden dat het te onveilig is voor kinderen om over te steken.”

In een brief aan de gemeente vraagt de Wijkraad Stadshart/Valkenberg om aandacht voor de verkeersoverlast in de binnenstad van Breda. Bewoners klagen bijvoorbeeld over de toenemende verkeersdrukte in de Vlaszak, die ze ook wel de ‘A16’ noemen. Velen overwegen te verhuizen vanwege de verkeerslast, schrijft de raad. De wijkraad verzoekt de gemeente om maatregelen te nemen om doorgaand verkeer dat geen directe bestemming heeft in de binnenstad te ontmoedigen. Ook wordt erop gewezen dat overlastveroorzakers, zoals luidruchtige sportauto’s en motoren, niet thuishoren in de binnenstad.

Daarnaast lijdt de Boschstraat, bedoeld als fietsstraat, volgens de wijkraad onder het lawaai van gemotoriseerd vervoer. “Hier moet je om de vijf minuten je stem verheffen om je verstaanbaar te maken omdat er gemotoriseerd verkeer langs raast, meestal op twee wielen”, schrijft de raad.

Verhuizen
Ten slotte vormt het asociale rijgedrag van sommige automobilisten een ernstig gevaar voor voetgangers, aldus de wijkraad. “Probeert u bijvoorbeeld eens de oversteek bij de voetgangersoversteekplaats van het Kloosterplein te maken. Twee rijbanen, de eerste automobilist laat je netjes oversteken, maar de tweede automobilist ernaast rijdt je als je niet oppast van je sokken.”

Huishoudens met kinderen in de Sophiastraat zouden volgens de raad overwegen om te verhuizen. “U leest het dus goed, bewoners zijn bereid te verhuizen en ik neem aan dat u een bewoonde binnenstad wilt. Dus wij roepen HELP”, schrijft de wijkraad. Er wordt gepleit voor verkeersmaatregelen die het rijgedrag aanpakken en de veiligheid van voetgangers verbeteren. De bewoners van de binnenstad pleiten voor een ‘Bewoonbare Binnenstad Breda’ (BBB).