De daklozenopvang aan de Slingerweg.
De daklozenopvang aan de Slingerweg. Foto: Gemeente Breda

Buurtbewoners willen daklozenopvang weg, gemeente onderneemt actie tegen overlast

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - De gemeente Breda heeft laten weten actie te ondernemen tegen de voortdurende overlast die wordt veroorzaakt door de Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg. Deze maatregel komt na herhaalde klachten van buurtbewoners en bedrijven in de omgeving over inbraken, diefstal, vandalisme en een algeheel gevoel van onveiligheid. “Wij willen weer een rustige en veilige omgeving.”

Henkie Semler van Henkie’s Tweedehands Hoekie aan de Slingerweg is een van de slachtoffers van de overlast: “Afgelopen week hadden we vier inbraken. Ze slopen alles voor een tientje. Alles maken ze kapot. Mensen op de fiets durven niet meer door de straat. NAC-supporters durven hier niet meer langs. Bewoners laten hun hond niet meer uit. Het is echt te gek voor woorden”, vertelt Semler. Hij maakt zich ook zorgen over de veiligheid van zijn zwangere vrouw.

De Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg is in de buurt al geruime tijd onderwerp van zorg. De opvanglocatie is vorig jaar september geopend om dak- en thuislozen te ondersteunen bij hun weg naar herstel. In het gebouw zijn veertig kamers voor maximaal twee personen per vertrek. De buurtbewoners zijn echter minder tevreden met de voorziening en eisen via een petitie dat de Doorstroomvoorziening verdwijnt uit hun straat.

Aangifte
Henkie en zijn vrouw zijn de initiatiefnemers van de petitie: “Vanwege overlast, inbraken, diefstal en vandalisme zijn wij de Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg helemaal beu. Buurtbewoners en winkels ervaren alleen maar overlast van deze mensen en er wordt niets aan gedaan. Wij willen weer een rustige en veilige omgeving,” melden ze. De petitie is op maandagochtend 18 september al ruim honderd keer ondertekend.

De gemeente laat weten dat ze actie onderneemt: “Het gebied rondom de Doorstroomvoorziening heeft onze aandacht en is ook opgenomen in de surveillanceroutes van zowel Toezicht & Handhaving als de politie voor preventief toezicht. Er is aangifte gedaan bij de politie, en er loopt ook een onderzoek. Gedurende lopende onderzoeken kunnen we niet inhoudelijk ingaan op de casus”, meldt een woordvoerder.