Het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan.
Het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan. Foto: Hanneke Marcelis

Bouwexperts verbijsterd over vernietigen maquette Breda: ‘Maak een nieuwe’

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Maak een nieuwe stadsmaquette van Breda. Dat is de oproep van tientallen architecten, stedenbouwers en erfgoedspecialisten aan de gemeente. “Juist nu Breda voor zo grote veranderingen staat in de inrichting van de stad en haar randgebieden is het belang van een stadsmaquette groter dan ooit.”

In een gezamenlijke verklaring hebben lokale architecten, stedenbouwers, erfgoedprofessionals en ontwerpers hun diepe verontwaardiging geuit over de recente vernietiging van de geliefde maquette van Breda. Deze handgemaakte houten model, die zestig jaar lang een iconisch onderdeel van de stad was, is zonder overleg of zware afweging op de vuilnisbelt beland.

De stadsmaquette bood niet alleen een helder overzicht van Breda, maar diende ook als waardevol hulpmiddel voor degenen die werkten aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad. Velen beschouwen haar plotselinge vernietiging als onbegrijpelijk.

Visueel kompas
Er zijn suggesties gedaan dat een 3D-printer de maquette zou kunnen vervangen, maar deze ideeën worden door de bouwexperts afgewezen. Een digitaal beeld kan nooit de volledige samenhang van de stad op dezelfde manier weergeven als een fysieke maquette, schrijven de betrokkenen. Bovendien zou dit digitale alternatief niet voor alle burgers van Breda toegankelijk zijn, wat tot ongelijke kansen en participatie zou leiden.

Om het belang van de hele gemeenschap te behouden, dringen de bouwexperts erop aan dat er een fysieke stadsmaquette van Breda wordt gemaakt. Ze roepen de gemeente op om onmiddellijk actie te ondernemen om deze nieuwe maquette te realiseren. Deze maquette moet niet alleen dienen als een visueel kompas voor de groei van onze stad, maar ook als een cruciaal hulpmiddel voor iedereen die bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit van Breda.

Deze oproep wordt ondersteund door talloze betrokken Bredase architecten, stedenbouwers en erfgoedprofessionals.