Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Celstraffen voor neven die minderjarige meisjes dwongen tot prostitutie

Door: Ties de Bakker Algemeen

BREDA - De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vier personen veroordeeld tot gevangenis- en taakstraffen voor het seksueel uitbuiten van drie minderjarige meisjes. De meisjes die destijds 13, 14 en 15 jaar oud waren, moesten tegen betaling seks hebben met klanten die voor hen werden geregeld. De rechtbank heeft aan drie klanten ook een cel- en taakstraf opgelegd.

Het gebeurde allemaal in juni en juli 2020. Twee neven knapten een appartement op in Breda en zetten hier twee tweepersoonsbedden neer. Drie jonge, kwetsbare meisjes werden kort na elkaar benaderd en overtuigd om seks te hebben tegen betaling. Eén van de verdachten regelde de seksafspraken, waarna de prostitutiewerkzaamheden in het appartement konden plaatsvinden. Twee slachtoffers hadden uiteindelijk een paar keer seks tegen betaling. Het derde slachtoffer, dat het nogal spannend vond, werd door de toenmalige vriendin van één van de neven gerustgesteld en overtuigd. Vervolgens had ook dit meisje één keer tegen betaling seks. Het geld dat de slachtoffers verdienden, werd in bijna alle gevallen geïnd door de neven.

Opgelegde straffen

In totaal stonden er acht mensen terecht: vier werden onder meer verdacht van (het medeplegen van of medeplichtig zijn aan) mensenhandel, vier anderen van het hebben van seks tegen betaling met een minderjarige. De andere verdachten kregen de volgende straffen opgelegd: De oudste neef, destijds 21-jaar, kreeg 4 jaar gevangenisstraf. Zijn destijds 15-jarige neefje kreeg een jeugddetentie van 94 dagen, waarvan 90 voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur opgelegd. De vriendin van de jongste neef, ook 15 jaar ten tijde van de zaak, kreeg 34 dagen jeugddetentie, waarvan 30 voorwaardelijk, en een taakstraf van 90 uur. Een medeplichtige vriend van de jongste neef, destijds 16, kreeg 17 dagen jeugddetentie, waarvan 14 voorwaardelijk en een taakstraf van 60 uur.

Twee van hun klanten kregen 150 dagen gevangenisstraf, waarvan 149 voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. De derde klant kreeg 180 dagen, waarvan 179 voorwaardelijk, en ook een taakstraf van 240 uur. De vierde klant werd vrijgesproken, omdat er geen bewijs was dat hij daadwerkelijk seks had met een van de meisjes. 

Daarnaast moet er aan de slachtoffers schadevergoedingen tussen de 3.000 en 6.000 euro worden betaald.

Jeugdstrafrecht

Het verschil in de opgelegde straffen heeft onder meer te maken met de leeftijd van de verdachten. Drie verdachten waren tijdens de mensenhandel nog minderjarig. Bij hen is het jeugdstrafrecht toegepast. Daarnaast heeft de rechtbank gekeken in hoeverre de verdachten samen verantwoordelijk waren voor wat er is gebeurd. Daarbij is rekening gehouden met de verschillende taken die werden uitgevoerd. De rechtbank vindt dat de twee neven een grote rol speelden bij het seksueel uitbuiten van alle meisjes. Er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking. Daarom hebben zij de hoogste straf gekregen. De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat ze door hun egoïstische handelen de leven van de meisjes, die nog in de bloei van hun ontwikkeling waren, ernstig hebben beschadigd. De meisjes hebben nog steeds last van hetgeen hen bijna drieënhalf jaar geleden is overkomen.