Eerste oogst 2022 bij Wortels
Eerste oogst 2022 bij Wortels Foto: Oogsttuin Wortels

Wortels Breda luidt noodklok: ‘Als er niks gebeurt valt 1 januari het doek voor ons’

Door: Ties de Bakker Algemeen

ULVENHOUT - Als er niks gebeurt houdt Wortels Breda vanaf 1 januari 2024 op met bestaan. Het contract voor de akker waarop ze zitten loopt af. Daarom hebben oogstdeelnemers van de Community Supported Agriculture (CSA) tuinderij een dringende brief gestuurd naar provincie, gemeente en het waterschap en gaan ze een fototentoonstelling organiseren om aandacht te vragen voor de kwestie.

In 2017 begon Wortels in Breda met het telen van biologische groenten, fruit en bloemen in het Markdal bij Breda, met als doel om deze producten aan te bieden via zelfoogst en het CSA-principe. Hierbij kunnen mensen abonnementen nemen en gedurende maximaal acht maanden per jaar zelf oogsten. Nu, zes jaar later, loopt het pachtcontract voor de akker af waarop Wortels zit. Daarom hebben ze, samen met 3000 ondertekenaars van een petitie ter ondersteuning van de tuinderij, een brandbrief gestuurd naar gedeputeerde Roijackers, wethouder Bakker en bestuurslid van het waterschap Van den Berg om aandacht te vragen voor de kwestie.

Ontstaan

Een overeenkomst werd gemaakt voor de inpassing van de tuinderij in de herinrichting van het Markdal, waarbij de provincie aangaf dat natuur-inclusieve landbouw mogelijk was op deze gronden binnen het Natuurnetwerk. In 2019 werd het bestemmingsplan aangepast naar ‘agrarisch met waarden’ om de tuinderij mogelijk te maken.

Echter, in september 2021 besloot de gemeente Breda om hierop terug te komen, onder druk van enkele buurtbewoners die actie voerden tegen de tuinderij. ‘’De gemeente beweerde dat het bestemmingsplan ‘kruidenrijk grasland’ aangaf, terwijl dit volgens ons ‘agrarisch met waarden’ was. Desondanks dienden we een plan in om mee te dingen naar de akker die te koop stond, maar dit werd in april 2023 afgewezen omdat het niet voldeed aan de eisen van de provincie’’, legt een woordvoerder van Wortels uit.

Noodsituatie

Nu zegt Wortels in Breda in een noodsituatie te verkeren omdat de pachtovereenkomst eindigt op 1 januari 2024. Volgens hen is er nog steeds geen perspectief voor de toekomst. ‘’Daarom roepen we de provincie, gemeente en waterschap met klem op om snel een oplossing te vinden voor een alternatieve akker, omdat zonder de steun van de overheid de toekomst van de tuinderij op het spel staat’’, zegt de woordvoerder.

Tentoonstelling

Op woensdag 8 november om 15:00 uur opent Wortels een tentoonstelling, met foto’s van Marjolein Tebrunsvelt, met hapjes van het land. Langs de akkerrand zijn borden geplaatst om de situatie te benadrukken en de noodzaak van een alternatieve akker aan te kaarten. De tentoonstelling is te zien aan het Sulkerpad in Ulvenhout.