Afbeelding
Foto: Crowdfunding Laura Sijbers

Al 20.000 euro aan donaties voor Teteringse Freeke (24): ‘Ik wil deze ziekte verslaan’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

TETERINGEN - Anderhalf jaar geleden had de Teteringse Freeke nog een ‘gewoon’ actief leven. Ze had een leuke baan en een druk sociaal leven. Maar na een tweede coronabesmetting kwam ze er nooit meer bovenop. De diagnose is long covid, en in Nederland lijkt de kans op genezing niet te bestaan. Alle hoop is nu gevestigd op een dure behandeling in Amerika. Haar moeder Laura is daarom een crowdfundingsactie begonnen, waarmee al 20.000 euro van de benodigde 70.000 euro is opgehaald.

“Het is nauwelijks te beschrijven hoe het leven van mijn dochter Freeke in korte tijd is veranderd. Met een groot gevoel van onmacht zie ik hoe haar leven vol met vreugde, sociale contacten en optimisme is veranderd naar een leven vol met strijd tegen haar fysieke beperkingen.” Met die tekst begint de crowdfundingspagina die de Teteringse Laura is gestart voor haar dochter Freeke (24).

Begin 2022 ging alles nog goed met Freeke. Ze had een leuke baan bij een kinderdagverblijf, woonde zelfstandig, sportte veel en had een druk sociaal leven. Maar in februari van dat jaar raakte ze besmet met corona. Het was voor haar al de tweede besmetting, maar deze keer kwam ze er niet meer bovenop. Long Covid is de diagnose. “Terwijl ze doodop was, heeft ze geprobeerd haar normale leven weer op te pakken. Totdat ze in juni 2022 tijdens haar werk op het kinderdagverblijf volledig ‘out’ ging en haar lichaam letterlijk uitviel. Sindsdien is ze nooit meer dezelfde geweest. Allerlei klachten blijven aanhouden, zoals duizeligheid, ernstige vermoeidheid, zware hoofdpijn en vergeetachtigheid”, vertelt moeder Laura. In de zoektocht naar genezing probeert Freeke van alles. Ze gaat onder andere naar een osteopaat, neuroloog, cardioloog, psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut. Maar niets helpt. Na tal van medische onderzoeken, vele behandelingen en specialisten in Nederland te hebben gezien, lijkt de kans op genezing binnen Nederland niet te bestaan.  

Hoop

Toch is er nog hoop. Want in de Verenigde Staten is er een behandeling die zeer succesvol is bij Long COVID. Het is een traject van in totaal vier maanden met een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie (HBOT). Op die behandeling heeft Freeke haar hoop gevestigd. En daarom is haar moeder een crowdfundingsactie gestart. Want de behandeling Amerika is erg duur, en wordt niet vergoed. In totaal wil Laura met de crowdfunding 70.000 euro ophalen. De eerste 20.000 euro zijn al binnen. “Elke donatie is welkom en een stapje dichterbij een herstel voor Freeke. Help Freeke haar leven terug te krijgen. En help ons onze lieve dochter, vriendin, zusje terug te krijgen. Het kan. Onze dank is onnoemelijk groot”, aldus Laura.

Vertrouwen

“Ik droom ervan om wakker te mogen worden en te kunnen gaan en staan waar ik wil”, aldus Freeke. “De kleine dingen wat voor een ander die gezond is normaal zijn kijk ik het meeste naar uit. Leuke dingen doen met de mensen die ik lief heb, maar vooral me geen zorgen te hoeven maken om mijn gezondheid. Alle dingen doen waar ik gelukkig van word, mijn dromen najagen, werken, een gezin starten, wandelen in de natuur. Hopelijk kan ik samen met jullie, en heel veel bidden deze ziekte verslaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen. Ik kan niet wachten om dit avontuur aan te gaan, het zal niet makkelijk zijn maar zoals ze zeggen; “A winner is a dreamer who never gives up.” 

Doneren kan hier.