De Bredase band The Black Cows bij haar debuut in café 't Klapcot op vrijdag 3 april 1998.
De Bredase band The Black Cows bij haar debuut in café 't Klapcot op vrijdag 3 april 1998. Foto: Archief The Black Cows

‘t Klapcot keert terug voor één avond

Door: Ties de Bakker Algemeen

BREDA - Bredanaars kennen ‘t Klapcot als een bruisende plek met live muziek en een breed publiek. Twintig jaar geleden sloot kroegbaas Marcel Grooten voor het laatst de deuren van zijn levendige café. Maar zaterdag 2 december krijgen de vaste gasten een unieke kans om zich nog een keer onder te dompelen in de nostalgische sfeer van hun geliefde café. Marcel Grooten organiseert namelijk de Klapcot Benefietavond. En die is zo populair dat hij volledig is uitverkocht.

In 1998 nam Marcel Grooten het café over dat in een smal pandje tussen de Vishal en de Huiskamer aan de Haven zit: ‘t Klapcot. Hij introduceerde live muziek en oefenruimtes voor bands en gaf daarmee nieuw leven aan de kroeg. Precies twintig jaar geleden moest hij gedwongen zijn deuren sluiten. Daarom geeft hij op 2 december een nostalgisch feest in de MEZZ, waar bands optreden die ooit in ‘t Klapcot hebben leren spelen. 

Cafébaas Grooten

Docent vrijetijdsmanagement (nu leisure & events) Marcel Grooten paste zijn expertise maar al te graag toe in de praktijk als kroegbaas. In 1996 verhuisde hij vanuit Limburg naar Breda. Twee jaar later kocht hij een kroeg: ‘t Klapcot. ‘’In die tijd zat ‘t Klapcot in een mindere periode. Ik wilde door live muziek en bands die bij ons konden repeteren een soort community creëren rondom het café. Ik ben sportteams gaan sponsoren, die dan bij ons aan de bar kwamen zitten. Daarnaast werkten er veel studenten in mijn café, omdat ik ook docent was. Zo kwam er van alles wat’’, legt Grooten uit.

Muziek

Het café kwam dus bekend te staan om haar brede publiek en als oefenruimte voor beginnende bands. Boven de kroeg zaten namelijk drie ruimtes waar bands konden repeteren. Vijf avonden per week waren die ruimtes stijf uitverhuurd. ‘’Meer dan honderd bands hebben bij ons gerepeteerd. Als je durfde, kon je beneden gelijk de planken op”, zegt Grooten.

Vijf jaar na zijn intrek, moest Grooten zijn deuren sluiten: ‘’We zaten in een van de oudste panden van Breda. Het moest van de gemeente gerenoveerd worden. Wij zijn toen verhuisd naar Dok 19. Daar was alleen geen plek voor oefenruimtes, waardoor ik het concept van ‘t Klapcot moest laten varen. In 2016 ben ik gestopt als uitbater van Dok 19. Een baan als docent en een café runnen werden me te veel.’’

Artikel gaat verder onder afbeelding.


Joris Rasenberg speelde met zijn band Abel in ‘t Klapcot, 2 december treedt hij ook op in het Mezz - Mireille Rasenberg

Filipijnen

Omdat hij volledig uit de horeca was gestapt, had Grooten de tijd om te reizen. In 2019 gaat hij samen met goede vriendin Miranda van Loon naar de Filipijnen. Zij was een vaste gast van ‘t Klapcot, docente Nederlands aan het Mencia en is bestuurslid van stichting Kalinga. Een organisatie die goed onderwijs biedt aan kinderen die leven rondom een grote vuilnisbelt net buiten de hoofdstad Manilla. Dat doen zij op de Papaya School, een basisschool met 210 leerlingen en 170 studiebeurzen waarmee leerlingen na het verlaten van de Papaya School verder kunnen leren.

‘’Die school wordt volledig van Nederlandse donaties betaald’’, legt Grooten uit. ‘’Die donaties werden over het algemeen opgehaald door benefietevenementen, maar door corona konden die een aantal jaar niet gegeven worden. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze het financieel moeilijk kregen.’’

In september gaat Grooten weer op bezoek in Manilla. De urgente situatie daar brengt hem in beweging zodra hij terug in Nederland is: ‘’Ik ben gelijk begonnen met het opbellen van allerlei bands die ooit in ‘t Klapcot opgetreden hebben. Sommige waren al jaren uit elkaar, sommige staan nog steeds met elkaar op het podium. Maar allemaal waren ze erg enthousiast om nog één keer een ouderwetse Klapcotavond te beleven. En al helemaal omdat het voor het goede doel is.’’

‘t Klapcot Benefietavond

De Klapcot Benefietavond is op 2 december in de MEZZ. Kaarten voor het feest zijn volledig uitverkocht.