Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Ulvenhouts tweetal benoemd tot Ridder in Orde van Oranje Nassau

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

ULVENHOUT - Hans Udo en Erna Smeekens- Udo zijn vrijdagmiddag beiden verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Dat gebeurde tijdens de viering van het 10-jarig jubileum van Coöperatie de Vrije Uitloop in Breda.

Burgemeester Paul Depla heeft vanmiddag rond 15.30 uur een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Hans Udo (73 jaar) en aan Erna Smeekens-Udo (60 jaar). Zowel Erna Smeekens-Udo als Hans Udo worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Over Erna Smeekens-Udo

Erna Smeekens is medeoprichter en voorzitter van de Stichting Tientjes te Breda en later ook van de Tientjes Academie (opgericht in 2011). Haar eigen ervaringen werden de inspiratie voor haar missie, te weten mensen die om welke reden dan ook uit het arbeidsproces zijn geraakt, uitdagen en motiveren om in beweging en aan het werk te komen. Tientjes biedt onder andere persoonlijke begeleiding, opleidingsprogramma’s, workshops en cursussen (voor tien euro) en organiseert lezingen, ‘Tientjescafés’ en spreekuren. De stichting heeft een inloopvoorziening voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid, eenzame mensen en mensen die in armoede leven. De stichting zet in op persoonlijke aandacht, persoonlijke betrokkenheid, respect, bewustwording en het vergroten van netwerken. Erna Smeekens-Udo heeft Tientjes een gezicht gegeven en er met haar grote netwerk voor gezorgd dat mensen zich aansloten bij Tientjes of Tientjes gingen ondersteunen. Onder de noemer “Tientjesacademie” geeft Erna Smeekens-Udo trainingen in NLP en Verbindende communicatie. Verder is ze dirigent en leider van koor Bondeko en medeoprichter van en vrijwilliger bij Coöperatie De Vrije Uitloop te Breda, de eerste sociale coöperatie van Nederland. De Vrije Uitloop geeft mensen met een bijstandsuitkering de mogelijkheid parttime te ondernemen naar vermogen met behoud van uitkering.

Over Hans Udo

Hans Udo is mede-initiatiefnemer, vrijwilliger en penningmeester (2016-heden) van de Stichting Tientjes te Breda. Ook is hij  medeoprichter van, vrijwilliger bij en bestuurslid (2016-heden) van Coöperatie De Vrije Uitloop te Breda. Udo is daarnaast mede oprichter en directielid, later vooral trainer, LaNSCO (Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemerschap).