Afbeelding
Foto: Archief de Bode

Bredanaar gooide per ongeluk trouwring in de stembus

Door: Ties de Bakker Algemeen

BREDA - Een opmerkelijk ongelukje: een Bredanaar verloor woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een trouwring in de stembus. De ring verdween met het stembiljet in de stembus. Volgens de regels moeten de bussen gesloten blijven tot er geteld wordt. De persoon moest het dus een dag doen zonder ring. 

In de tien jaar dat ambtenaar Wil Faes verkiezingsprocessen in Breda leidde heeft hij dit nog nooit meegemaakt: een persoon die zijn of haar trouwring per ongeluk in de stembus gooit. Maar afgelopen woensdag is het wél gebeurd op één van de Bredase stembureaus, vertelt hij. Hoe dat kon gebeuren, is niet duidelijk. En een snelle oplossing was er op het moment dat het gebeurde ook niet. Volgens de Kieswet mag een stembus pas na afloop van de stemming worden geopend. De persoon moest dus zonder trouwring naar huis.

Uit navraag bij de gemeente Breda blijkt dat de situatie gelukkig een goede afloop had. De trouwring is inmiddels terecht en weer in bezit van de persoon die hem verloren had.

Mag een stembus eerder open?

Verlies je een ring of iets anders waaredvols in een stembus? Dan mag deze niet open worden gemaakt. Stembussen mogen pas na sluiting van de verkiezingen geopend worden. Er is één uitzondering. Dat is als alle stembussen op een stembureau vol zijn, en er effectiever aangestampt moet worden dan met de stok die door de gleuf past lukt.  Dan mag de bus open, maar alleen onder toezicht van de leden van het stembureau en kiezers.