Het gemiddelde aardgasverbruik is 980 kubieke meter.
Het gemiddelde aardgasverbruik is 980 kubieke meter. Foto: Shutterstock

Inwoners van Breda gebruiken minder aardgas dan gemiddelde Nederlander

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Een inwoner van Breda heeft vorig jaar gemiddeld 810 kubieke meter gas verbruikt. Dat is 21,4 procent minder dan in 2021. Breda staat op de tweede plaats, net achter Tilburg (710 m³), als de Brabantse gemeente met het laagste aardgasverbruik. Dat blijkt vandaag uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

In 2022 ging het gasverbruik in Nederlandse huizen met bijna 22 procent omlaag. Vooral in bepaalde steden in Noord- en Zuid-Holland was er een flinke daling in het gebruik van aardgas. In de meer landelijke gebieden, vooral in het noorden en oosten van het land, was de daling minder sterk.

Het gemiddelde aardgasverbruik per huis daalde in 2022 met 270 kubieke meter tot 980 kubieke meter. Ongeveer de helft van deze landelijke afname kan worden toegeschreven aan het warmere weer in 2022. Ook het zuinigere stookgedrag van huishoudens en de aardgasbesparende maatregelen spelen hierbij een rol.

Vrijstaande woningen grootverbruikers

De grootste afname in aardgasverbruik vond plaats in Zoeterwoude, waar huishoudens gemiddeld meer dan een kwart minder gas verbruikten dan het jaar ervoor. In de Noord-Hollandse gemeenten Wormerland, Texel en Oostzaan, en in het Zuid-Hollandse Maassluis, Waddinxveen, Hoeksche Waard en Bodegraven-Reeuwijk was de afname net iets minder dan een kwart.

Een vrijstaande woning verbruikt gemiddeld tweeënhalf keer meer gas als een appartement. In 2022 was de grootste afname in gasverbruik te zien bij vrijstaande woningen, met een daling van 480 kubieke meter (-22,3 procent). Bij twee-onder-een-kapwoningen was de procentuele afname vergelijkbaar (-22,4 procent), terwijl appartementen de kleinste daling lieten zien (-20,2 procent). Wat betreft eigendom vertoonde het gasverbruik bij woningbezitters een sterkere afname (-22,4 procent) dan bij huurders (-20,6 procent).

Stadsverwarmingsnet

In 2022 varieerde het gemiddelde aardgasverbruik van particuliere woningen tussen 380 kubieke meter in Almere en 1.760 kubieke meter in Rozendaal (Gelderland). Gemeenten met een lager aardgasverbruik bevinden zich vaak in gebieden met een goed ontwikkeld stadsverwarmingsnet, zoals Almere, Purmerend en Nieuwegein. Over het algemeen geldt dat het gemiddelde aardgasverbruik lager is in stedelijke gemeenten zoals Groningen en Leeuwarden dan daarbuiten. Woningen in niet-stedelijke gemeenten verbruikten anderhalf keer zoveel aardgas als die in zeer sterk stedelijke gemeenten.