Afbeelding
Foto: Eric Linssen

Bredase Reda komt al jaren op voor Palestijnen

Door: Eric Linssen Algemeen

BREDA - In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig onbetaald hebben ingezet. Deze keer is dat Reda Aitihda (41), die zich al jaren inzet om aandacht te vragen voor de Palestijnen in de bezette gebieden. Hij organiseert activiteiten zoals voetbalbenefiets en voorlichtingsbijeenkomsten. Ook maakt hij films om het bewustzijn daarover te vergroten.  

Reda is geboren en getogen in Breda. Hij trok zich het lot van de Palestijnen al vroeg in zijn jeugd aan. Bij zijn van oorsprong Marokkaanse ouders stond naast het Nederlandse nieuws ook vaak Al Jazeera aan. Daar zag hij beelden en verhalen over Gaza en de Westbank, die de NOS niet liet zien. Wat hij zag en hoorde raakte Reda diep. Hij voelde verdriet, onmacht en frustratie. Dat wilde hij omzetten in actie. 

Verschrikkelijke beelden

“In 2000 werd Mohammed Dorra van twaalf bij Gaza doodgeschoten, in de armen van zijn vader. Ik zag dat op tv en vond het verschrikkelijk, zo oneerlijk. Maar wat kun je, als individu? Bovendien was ik bang om voor antisemiet te worden uitgemaakt als ik me zou uitspreken over het Israëlische geweld. Maar toen in 2014 de inwoners van Gaza weer eens heftig werden gebombardeerd, kon ik niet langer toekijken. Samen met andere Bredanaars organiseerde ik een protestmars. Toen vier voetballende Palestijnse jongens op het strand van Gaza vanuit zee werden vermoord, nam ik me voor om bij die plek een voetbalveld te laten bouwen. Dat wilde ik noemen naar die jongens, allevier uit één familie. Een soort Cruyff Court. Met de internationale hulporganisatie Islamic Relief organiseerde ik in 2015 een groot voetbaltoernooi waar we geld inzamelden. Er was zelfs een team uit Parijs. Uiteindelijk hebben we het geld besteed aan basale gezondheidszorg in Gaza. Dat was harder nodig dan een voetbalveld.


Vanaf dat moment ben ik in actie gebleven, waar en wanneer ik maar kan. Ik ben opgeleid als filmend journalist. Als vrijwilliger filmde ik in 2015 Syrische vluchtelingen in Libanon. Voor stichting Kifaia van Anja Meulenbelt maakte ik in 2017, ook als vrijwilliger, een documentaire over een gezondheidsorganisatie in de bezette gebieden. De onderdrukking en ellende van de Palestijnen die ik daar zag ging door merg en been. Ik schaam me ervoor dat de wereld erbij staat te kijken en niet ingrijpt. Dat veel kerken, tijdens de oorlog, opriepen tot steun aan Israël vind ik onbegrijpelijk en verdrietig. En er leven in Gaza ook nog eens tienduizenden Christenen.

Voor iedereen

Met ‘Hart voor Palestina’, een groepje bezorgde Bredase burgers van allerlei gezindte, help ik bij voorlichtingsbijeenkomsten met allerlei sprekers. Ook ‘Een Ander Joods Geluid’ neemt deel, hartstikke dapper. Om de kosten te dekken zoeken we sponsors en particulieren. Wat over is gaat naar hulp in Gaza. Voorlichting, awareness, is noodzakelijk. Er zijn nog steeds weinig witte Nederlanders bij betrokken, maar het gaat stap voor stap beter. Mensen willen meer informatie en stellen zich kritischer op. Dat is hard nodig om uiteindelijk een einde te maken aan dit onrecht. Je hoeft echt geen moslim te zijn om voor Palestijnen op te komen. Iedereen zou moeten opstaan tegen onderdrukking, waar en door wie dan ook.” Wil jij ook iets doen? Kijk op op de Facebookpagina van Hart voor Palestina. Wil je meer weten over Reda en andere Helden? Ga dan naar www.heldenvanbreda.nl.[n]