Burgemeester Paul Depla reikt erespeld uit aan Smaakmaker Pim van Ginneken
Burgemeester Paul Depla reikt erespeld uit aan Smaakmaker Pim van Ginneken Foto: Breda Marketing

Burgemeester Depla eert tien Bredase Smaakmakers

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Tijdens het Smaakmakersdiner bij De Rooi Pannen op 29 november heeft burgemeester Paul Depla erespelden uitgereikt aan de tien Bredase Smaakmakers van 2023. Bredase Smaakmakers is een initiatief van Gemeente Breda en Breda Marketing. Bij deze campagne dragen Bredanaars stadgenoten aan die hun geliefde stad een warm hart toedragen en de stad op hun eigen manier nog meer smaak en kleur geven. In de vijf campagnejaren zijn er meer dan 70 Smaakmakers geëerd. 

Burgemeester Depla benadrukt het belang van Smaakmakers: “Het verhaal van onze stad, ‘Grenzeloos, groen en gastvrij’, is de leidraad van onze koers. Bewoners zijn hierin het allerbelangrijkste. Zij maken Breda tot wat ze is en in de toekomst gaat zijn. Met Bredase Smaakmakers zetten we bijzondere Bredanaars in het zonnetje. We brengen ze letterlijk in beeld en laten ze hun eigen verhaal vertellen. Zo tonen onze trotse bewoners samen hoe veelzijdig, hartelijk en creatief Breda is. Met oog voor elkaar bouwen zij mee aan de toekomst van de stad.”

Een vakjury van verschillende Bredanaars vanuit onder andere sport, cultuur en vrijwilligerswerk beoordeelt alle nominaties en beslist wie er tot Smaakmaker worden verkozen. De tien Bredase Smaakmakers van 2023 zijn: Justin Goetzee, directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder, Elisah Pals, oprichter Zero Waste Nederland en Bredase klimaatburgemeester, Pim van Ginneken, medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid, Lotte van Boxtel, Bredase ambassadeur van cultuur, Yassine Ikouaa, oprichter Kickfit, Souk Tajine en Waterbike, Lidwien Hupkens, creatief directeur Stroom Events, Rosine Antersijn, vrijwilliger bij veel Bredase initiatieven, Niels de Beer, sociaal ondernemer One Big Smile en Stichting NAC Maatschappelijk, Steven van Batenburg, oprichter ViaJou en geboren verbinder, Stefanie Vermeulen, kwartiermaker, journalist, verbinder.

Voor het Smaakmakersdiner stelden studenten van Curio het menu samen. Zij zorgden in samenwerking met De Rooi Pannen voor de bereiding. De persoonlijke smaak van de Smaakmakers vormde de inspiratie voor het menu.

Smaakmakers aan het woord

Eén van de Smaakmakers, Lotte van Boxtel, is voormalig manager van bierlokaal BRACK. Ze is gepassioneerd ambassadeur van cultuur in Breda en voorvechter van de veiligheid van vrouwen op straat. Lotte: “We hopen dat er middelen komen waardoor mensen hun eigen veiligheid beter kunnen inschatten. Met die gedachte hebben we ‘Stout en Straatverlichting’ georganiseerd, een bier-gerelateerd evenement waar we in gesprek gaan over dit belangrijke onderwerp.”

Niels de Beer helpt kwetsbare en kansarme mensen. Naast zijn verbindende rol bij Avans voor innovatie en ondernemerschap binnen gezondheidszorg en welzijn, is hij actief bij vele andere initiatieven. Niels: “Bij One Big Smile helpen we vluchtelingen op allerlei manieren, bijvoorbeeld met zwemlessen. Met Buddy to Buddy ondersteun ik mijn buddy Ahmet uit Turkije om zich goed thuis te voelen in Breda. En met de projecten NAC Maatschappelijk helpen we duizenden mensen, zoals kinderen met emotionele problemen of ouderen met beginnende dementie die samen met NAC oude herinneringen ophalen.”

De verhalen van alle Smaakmakers vind je op www.bredasesmaakmakers.nl