Afbeelding
Foto: LoveLifeRun

Drie grote evenementen voor kankeronderzoek bundelen krachten met één nieuw event

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Jarenlang hebben Swim to Fight Cancer Breda en LoveLife Run Breda als losstaande evenementen geld opgehaald voor Stichting Fight cancer. Dit jaar bundelen de twee de krachten, met een voor Breda nieuw event: Spinning4Life. Iedereen uit regio Breda die houdt van sporten én geld wil inzamelen voor belangrijk onderzoek naar kanker wordt uitgedaagd om zich in te schrijven voor Move to Fight Cancer. Het evenement vindt op zondag 23 juni 2024 plaats.

Breda kent al jaren meerdere evenementen die zich inzetten voor hetzelfde goede doel, namelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Swim to Fight Cancer werd al drie keer georganiseerd, zowel in de Haven als bij de Kuil in Prinsenbeek. Bij dat evenement zwommen mensen in open water om geld in te zamelen. En de LoveLifeRun, waarbij wordt hardgelopen voor het goede doel, wordt sinds 2021 georganiseerd. 

Maar als de evenementen hetzelfde doel hebben, waarom zouden ze dan niet meer samenwerken? Met die gedachte hebben de twee de handen ineen geslagen. En daarbij komt ook nog een derde onderdeel: Spinning4Life. In Breda werd dat nog nooit georganiseerd, maar landelijk is het een bekend evenement waarmee door te spinnen geld wordt ingezameld voor kankeronderzoek.

Move to Fight Cancer

Op zondag 23 juni 2024 zal er dus één groot evenement plaatsvinden in Breda waarmee geld wordt ingezameld voor kankeronderzoek. Honderden deelnemers zwemmen, rennen of spinnen die dag voor het goede doel. “Ons doel? Met 1250 sporters, op één dag sporten en gezamenlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor Stichting Fight cancer”, laat de organisatie gemotiveerd weten.

Swim

Zwemmers plonsen in de haven van Breda en zwemmen vanaf het Spanjaardsgat naar het  Stadspark Valkenberg en terug. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 500  meter (8 t/m 15 jaar), 1 km of 2 km (16 jaar en ouder).

Run

Deelnemers rennen een afstand van 5 of 10 km. De start en finish zal plaatsvinden rond de haven van Breda.  

Spinning

Iedereen die in 2024 meedoet aan de Spinning4Life, heeft de primeur. Dit onderdeel is nog niet eerder in Breda georganiseerd, buiten een landelijke actie. Verspreid over de Prinsenkade komen 100 tot 150 spinningfietsen te staan voor een 4 uur durende spinningles.  

En voor wie alles wil doen, is er ook een Ultra: 2 km zwemmen, 10 km  hardlopen en 1 uur spinnen.  

Trainingen 

“We organiseren gratis trainingen voor iedereen die zich inschrijft”, laat de organisatie weten. “Zo traint iedereen veilig, gezond en onder professionele begeleiding naar de sportactiviteiten. In 12 weken trainen we naar 5 of 10 km hardlopen. Trainingen zijn te volgen in Breda en Oosterhout. Voor de Swim organiseren wij weer 6-8 trainingen in het buitenbad en het open water. De trainingen zorgen voor extra veiligheid tijdens het evenement. Maar het verleden heeft  geleerd dat het contact met lotgenoten ook erg waardevol is. Het groepsgevoel tijdens deze trainingen is groot.”

Met de opbrengsten van Move to Fight Cancer maakt Stichting Fight Cancer verschillende onderzoeken naar kanker mogelijk. Daarnaast wordt een substantieel deel  lokaal besteed aan een nader te bepalen project of onderzoek in het Bredase Amphia Ziekenhuis.