Noorderlicht
Noorderlicht Foto: Alberto Gonzalez

Scandinavische avond in Brabant: Noorderlicht en vrieskou

Door: Ties de Bakker Algemeen

BREDA - Noorderlichtliefhebbers krijgen vanavond een nieuwe kans om het kleurrijke natuurverschijnsel te spotten. Er zijn extreme zonnestormen die ervoor zorgen dat het licht ook in Nederland te zien is. Weeronline meldt regionale opklaringen, waardoor het licht beter zichtbaar wordt.

Helemaal naar de noordelijkste puntjes van ScandinaviĆ« afreizen om het noorderlicht te zien. Liefhebbers hebben het ervoor over. Maar vanavond bestaat de kans dat je het licht gewoon vanuit je eigen tuin kunt zien. Met temperaturen van -4 graden Celsius zal het niet veel onder doen voor een Scandinavische ervaring. De overige weersomstandigheden zitten ook mee. Noord-Brabant gaat een droge nacht tegemoet met lichte bewolking, meldt Weeronline. Ook zal er geen nevel hangen en zijn er regionale opklaringen. Dat maakt de kans groter dat er groen, paars of rood getinte luchten waarneembaar zijn boven Brabant. Zeker is dat uiteraard nooit. 

Hoe ontstaat noorderlicht?

Het poollicht wordt veroorzaakt door zonnewinden. Het aantal zonnewinden bereikt iedere elf jaar een climax, dat moment zal begin 2025 zijn. Dat betekent dat er in aanloop naar die tijd steeds meer zonnewinden in het heelal zullen komen.

Zonnewinden ontstaan bij uitbarstingen van plasmawolken op de zon, waarbij grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes met snelheden van maar liefst 300 tot 700 kilometer per seconde het heelal in geslingerd worden. Die deeltjes worden aangetrokken door het magnetische veld van de aarde, richting de Noord- en Zuidpool. Als die deeltjes in aanraking komen met de atmosfeer van de aarde, botsen zij met zuurstof- en stikstofatomen en komt een deel van de energie vrij. Wij zien dat als poollicht. Op het noordelijk halfrond heet het noorderlicht. 

Voorwaarden

Een van de voorwaarden om het noorderlicht te kunnen zien: zo min mogelijk licht. Je kunt dus het beste even uit de stad gaan als je de meeste kans wil maken een kleurrijke lucht te spotten. Ook kan de maan roet in het eten gooien, dat is vanavond niet het geval: volle maan is net geweest.