Selectie van ingezonden posters
Selectie van ingezonden posters Foto: Graphic Matters

AI kunstgalerij MEZZ: ‘Studenten uitgedaagd blik op wereld te vertalen in 1 beeld’

Door: Ties de Bakker Algemeen

BREDA - Honderden studenten werden uitgedaagd om hun kijk op een actueel thema uit te beelden op een poster, met behulp van Artificial Intelligence. Een vakjury selecteerde er 55, die vanaf 14 december te zien zijn in de MEZZ. ‘’De ontwikkeling van het grafisch ontwerp-vak is nauw verweven met technologische vooruitgang. Maar wekt ook debat op’’, laat organisator Graphic Matters weten.

De afgelopen twee maanden zijn 650 studenten, verspreid over tien opleidingen in Nederland en België, aan de slag gegaan met het onderwerp Artificial Intelligence. De AI AI AI… student challenge is een project van Graphic Matters en daagt studenten uit om te reflecteren op een actueel thema. Met behulp van een nauwkeurig samengesteld inspiratiedossier en eigen research ontwierp iedereen een poster. Uit honderden inzendingen heeft een vakkundige jury 55 posters uitgekozen. Deze worden tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 14 december onthuld in de MEZZ. De expositie heet ‘3sec.gallery’.

AI AI AI... student challenge

Met de student challenge wil Graphic Matters jonge ontwerpers prikkelen om zich uit te spreken over hun standpunten: ‘’Tijdens ‘AI AI AI…’ zijn studenten uitgedaagd om aan de hand van Artificial Intelligence hun blik op de wereld te vertalen in slechts één beeld. Door een actueel en veelbesproken thema te onderzoeken en hierover een standpunt te ontwikkelen, worden studenten gestimuleerd om na te denken over hun rol en positie als ontwerper in de maatschappij.’’

Artificial Intelligence

De ontwikkeling van het grafisch ontwerp-vak is nauw verweven met technologische vooruitgang, volgens Graphic Matters: ‘’Denk aan de uitvindingen van de boekdrukkunst, het fotozetten, of desktop publishing. In een wereld waar technologische vooruitgang onze creatieve landschappen voortdurend hervormt, is de opkomst van Artificial Intelligence een onderwerp dat zowel fascinatie als debat opwekt binnen het vakgebied.’’

MEZZ Breda

In de MEZZ Breda komen de deelnemende studenten samen voor de afsluiting van het project én de opening van de expositie. ‘’Naast het onthullen van de vijfenvijftig geselecteerde posters worden er inspirerende lezingen gegeven door AI-kunstenaar Noëlle van Dijk, tech-filosoof Rens van der Vorst en ontwerpend onderzoeker Marissa Memelink (SETUP)’’, onthult Graphic Matters.

Na de lezingen en het onthullen van de selectie loopt iedereen gezamenlijk naar de 3sec.gallery om de expositie officieel te openen. De opening is niet openbaar, maar de expositie is vanaf 14 december drie maanden geopend voor publiek.