Afbeelding
Foto: Breda Wandelt

Honderden Bredanaars ontdekken het verhaal van de wonderlijke apotheker Lucas Stas

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De wonderlijke apotheker Lucas Stas redde Breda ooit van de pest. En dat niet alleen. Hij ontdekte een medicijn tegen alle kwalen, waarvan het recept tot op de dag van vandaag onvindbaar is.. Of toch niet? En ligt het geheim onder onze neus verstopt in Breda? Bredanaars ontdekken het tijdens de wonderlijke kerstwandelingen van BredaWandelt: De Schim van Breda. En die zijn enorm populair, want ze zijn volledig uitverkocht. Wel is er nog een gratis speurtocht. Die is vanaf 18 december beschikbaar.

Kerst is het perfecte moment om weg te dromen bij de verhalen van de stad. Dat vinden ook Jikke Roefs en Parilla van Blitterswijk van BredaWandelt. Daarom presenteert BredaWandelt op 16 en 17 december de betoverende kerstwandeling De Schim van Breda. 

Lucas Stas

De Kerstwandeling vertelt het verhaal van Lucas Stas. Hij is een wonderlijke apotheker - die echt heeft bestaan! - en redde de stad ooit van de pest. Maar er is meer. Hij is ook de uitvinder van een opmerkelijk medicijn: het Electrum Vitae. Een medicijn tegen alle kwalen, waarvan het recept tot op de dag van vandaag onvindbaar is gebleven. Of... is dat wel zo? Ligt dit geheim van Breda niet al die tijd gewoon onder onze neus verstopt? Het betoverende verhaal dat BredaWandelt samen met de Legende Jagers en Storytellers speciaal voor deze kerstwandelingen heeft geschreven wordt tot leven gebracht door acteurs op de route. 

Magische bootjes

De kerstwandelingen beginnen binnen bij WinterBAAI, vertelt Parilla enthousiast. “Wanneer de duisternis invalt, vertrekken daar de magische bootjes richting de binnenstad. Eenmaal aan de kade neemt de gids de groep mee door het mysterieuze Breda uit 1590. Tijdens de wandeltocht passeren ze storytellers en acteurs die het speciaal geschreven kerstverhaal tot leven brengen. De magische tocht eindigt in het bruisende stadscentrum, waar sfeervolle koren klinken en iedereen geniet van een gezellige en warme afsluiter bij MADDOX.”

Speurtocht

Nieuwsgierig geworden? Alle 750 kaarten van de Kerstwandelingen zijn helaas al uitverkocht. Maar gelukkig krijgt het verhaal van Lucas Stas vanaf 18 december een vervolg. Dan gaat een avontuurlijke speurtocht voor jong en oud van start. Alle deelnemers kunnen via een handige app meedoen. De speurtocht daagt deelnemers uit om langs de leukste ondernemingen in de binnenstad te struinen op zoek naar aanwijzingen om het mysterie van Lucas Stas op te lossen. De speurtocht komt in een korte en lange afstand, start vanaf 18 december en is gratis te volgen tot en met 7 januari.

Toerist in eigen stad

BredaWandelt laat bewoners zich het hele jaar door toerist voelen in eigen stad. Dit wordt gedaan met een persoonlijke aanpak. “We verbinden mensen met elkaar en lokale ondernemers, initiatieven en organisaties in en om Breda. Hun verhalen delen we tijdens onze activiteiten en wandelingen. Want wat weet je nu eigenlijk van je eigen stad? Wij nemen je mee die drempel over en laten je elke keer weer een nieuwe ontdekking doen tijdens een van onze (wandel)activiteiten”, besluit Parilla.