Afbeelding
Foto: Zuylen

Zuylen herdenkt overleden kinderen tijdens Wereldlichtjesdag

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA – Samen stilstaan bij het intense verdriet van een overleden kind of kleinkind, dat kan elk jaar bij Zuylen op de tweede zondag van december. Tijdens Wereldlichtjesdag op 10 december opent de Bredase uitvaartorganisatie de deuren van Aula De Baronie om te herdenken en elkaars verhalen te delen. Harpiste Mechteld Karlien de Jongh zorgt voor een passende muzikale omlijsting.

Wereldlichtjesdag is de dag van het overleden kind, waarbij ouders over de hele wereld elkaar opzoeken hun kinderen te herdenken. “Op dezelfde dag om dezelfde tijd branden we een kaarsje voor overleden kinderen”, zegt Yvette Langbroek, manager crematorium en het Huis van Afscheid van Zuylen. In 24 uur ontstaat zo een golf van licht die zich over de aarde beweegt. Zuylen houdt al vele jaren een bijeenkomst op Wereldlichtjesdag. “We hebben inmiddels een trouwe groep bezoekers. Het is voor hen herkenbaar, maar we zorgen altijd voor een nieuw element. Iets dat verwondert, een andere sfeer.”

Dit jaar is dat de muziek van Mechteld Karlien de Jongh. Zij neemt met haar harp plaats in het midden van de aula. Ze belooft een bijzonder exemplaar mee te nemen. “Het is één van de eerst gebouwde concertharpen uit de geschiedenis”, zegt de harpiste. “Ik ga heel mooie tijdloze muziekstukken ten gehore brengen waarbij mensen hun gedachten kunnen laten gaan en hun overleden kind kunnen herdenken.” 

Daarnaast zullen ook ouders spreken die hun verhaal willen delen. Na de herdenking, die drie kwartier duurt, verplaatst het gezelschap zich traditioneel naar het naastgelegen begraafpark. In de Vlindertuin, één van de tuinen waar kinderen begraven liggen, staat een monument voor het overleden kind.

Bijzonder

Langbroek: “Het is een bijeenkomst waarin je het verdriet voelt. Ook al is het misschien al vele jaren geleden dat je je kind verloor. Dat vind ik op deze herdenking het bijzonderst. We branden dan de kaarsjes voor de kinderen die we herdenken. Deze kaarsjes nemen we mee naar buiten zodat er om 19.00 uur vele lichtjes branden.” De ontvangst is vanaf 18.00 uur aan de Tuinzigtlaan 11 in Breda. De herdenking begint om 18.15 uur. Na het bezoek aan de Vlindertuin staat er in de koffiekamer van Aula de Baronie koffie/thee en chocomel met wat lekkers. Er is dan ook alle gelegenheid om na te praten. 

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via zuylen.nl/wereld-lichtjes-dag.