Afbeelding
Foto: Op1

Indrukwekkend: In Op1 vertelt overleden Milou (17) zelf over haar psychisch lijden

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BAVEL/ BREDA - Op 2 oktober 2023 kreeg de 17-jarige Milou uit Bavel euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden. Woensdagavond zat haar moeder Mireille bij Op1 om er samen met psychiater Menno Oosterhoff over te vertellen. Er werd ook een filmpje vertoond waarin Milou zelf over haar lijden vertelt. “Ik heb alles geprobeerd wat ik kon om het beter te maken.”

Na jarenlang ondraaglijk psychisch lijden overleed de Bavelse Milou op 2 oktober 2023 op 17-jarige leeftijd. Ze kreeg euthanasie vanwege uitzichtloos psychisch lijden, en daarmee was ze in Nederland de eerste minderjarige bij wie dat werd gedaan. Al wil psychiater Menno Oosterhoff die uitspraak in Op1 meteen nuanceren. Want dat er onderscheid wordt gemaakt tussen fysiek en mentaal lijden, is kwalijk vindt hij. “Er is veel onbegrip bij euthanasie bij psychisch lijden. Maar daarmee insinueer je dat die mensen niet ‘echt ziek’ zijn. En dat enorme onbegrip maakt het lijden extra zwaar.”

Milou groeide op als een vrolijk meisje met veel dromen, vertelt moeder Mireille in de talkshow. Maar door trauma’s werd ze ziek. “Dat begon toen haar broer Daan ernstig ziek op de IC terecht kwam. Daan werd uiteindelijk weer gezond, maar de IC verliet Milou nooit meer. Ze had veel herbelevingen aan die tijd, en durfde niet meer te slapen. Ze raakte depressief. In haar kwetsbaarheid is ze misbruikt. Toen belandde ze in een vrije val. En die val was niet meer te stoppen.” 

Milou volgde tal van behandelingen. Haar ellelange ‘cv’, noemde ze het zelf. Maar geen enkele behandeling hielp. “Uiteindelijk heeft Milou een behandeling gehad van een trauma-arts. Daarvoor moest ze 15 maanden wachten, en in die tijd werd ze gesloten geplaatst. Milou vroeg ons toen: ‘Als dit nou echt niet helpt, mag ik dan alsjeblieft gaan?’ Ze kon niet meer. Als ouders zijn we toen achter haar gaan staan.”

Milou vertelt zelf

Maar zo’n jong meisje. Is die écht niet meer beter te maken? Dat is de vraag die veel mensen zich toch stellen wanneer ze het verhaal van Milou horen. Iets wat psychiater Oosterhoff ook begrijpt. “De eerste keer dat ik hoorde van een 18-jarige die euthanasie kreeg, had ik dat gevoel ook. Maar je bedenkingen en bezwaren verbleken vaak wanneer je met mensen in gesprek komt.” In de uitzending beantwoordt Milou de vraag zelf. In een filmpje dat werd opgenomen voor haar dood vertelt ze in bijzijn van haar ouders en psychiater over haar gevoel. “Ik voel me niets waard. Ik heb een laag zelfbeeld. En voel me heel somber”, vertelt ze onder andere. En wat wil ze zeggen tegen mensen die stellen dat ze nog te jong is voor euthanasie? “Het ligt niet aan de leeftijd, het ligt aan het lijden. Ik heb alles geprobeerd wat ik kon doen om het beter te maken.”

Op 2 oktober kreeg Milou euthanasie. De weken voorafgaand aan dat moment waren voor de familie heel waardevol. Milou maakte zelf het draaiboek van har uitvaart, en heeft samen met haar broer haar eigen kist gewrapped. Hoe moeder Mireille zich nu voelt? “We zijn opgelucht dat Milou niet meer hoeft te lijden. En dat haar mooie leven ook een mooi einde heeft gekregen. Dat een inhumaan einde haar bespaard is gebleven. Maar het verdriet en gemis blijft.”

Bekijk de aflevering van Op1 hier.