Afbeelding
Foto: Henk Jansen

Honderden kerstmannen nemen het Ginneken weer over

Door: Ties de Bakker Algemeen

BREDA - Het Ginneken en het Mastbos worden op 17 december overspoeld door kerstmannen. Honderden Santa’s gaan daar de jaarlijkse Santa Run van de Rotary afleggen. Het opgehaalde geld gaat naar stichting JOBi. Die stichting zorgt ervoor dat zo min mogelijk Bredase kinderen zonder ontbijt naar school hoeven.

Een lange stoet mensen gekleed in rode pakken, uitgedost met witte baarden en kerstmutsen zal op 17 december de Santa Run rennen in het Ginneken en het Mastbos. Vier verschillende Bredase Rotary clubs hebben de koppen weer bij elkaar gestoken om de benefietloop te organiseren. De eerdere edities waren een groot succes: vorig jaar renden er 250 mensen mee en werd er 7900 euro opgehaald voor het goede doel. ‘’We hopen dit jaar op driehonderd Santa’s. We hebben ze hard nodig, omdat de lijst van kinderen bij de stichting die de ontbijtjes verzorgd steeds langer wordt’’, zegt Stijn van Helvoort van de Rotary.

Wat maakt de Santa Run zo leuk?

De Santa Run is een benefietloop voor iedereen, stelt Van Helvoort: ‘’Wat het zo leuk maakt is de sfeer die er heerst tijdens de loop. Je kunt meedoen met je hele gezin. Ook jongere kinderen lopen mee. Maar er zijn ook veel vriendengroepen die zich aanmelden. Vorig jaar deed er bijvoorbeeld een groep van 35 man van tussen de 50 en 70 jaar mee. Wat we ook regelmatig zien zijn studenten die met een groep meedoen. Achteraf is er natuurlijk een gezellige borrel op de Ginnekenmarkt.’’

Artikel gaat verder onder afbeelding.


Santa’s drinken gezellig een drankje na de run (2019) - PERRYROOVERSFOTOGRAFIE

Stichting Jeugd Ontbijt Breda initiatief

Tijdens de Santa Run van 2022 ondersteunde Stichting Jeugd Ontbijt Breda initiatief (JOBi). Toen voorzag die stichting 100 Bredase kinderen met een dagelijks, gezond ontbijt. Dat getal is in één jaar meer dan drie keer over de kop gegaan: ‘’Begin dit jaar waren er 150 kinderen aangesloten. Nu zijn dat er 330. De stichting heeft vanwege deze groei zelfs een tijdelijke stop op nieuwe aanmeldingen moeten zetten om hun organisatie op orde te krijgen. Zo zie je maar hoe veel stille armoede er heerst in Breda. Veel ouders schaamden zich om zich aan te melden. Gelukkig is dat taboe langzamerhand aan het afnemen’’, schetst Van Helvoort de nijpende situatie.

Daarom kiest de Rotary ervoor om dit jaar het volledige opgehaalde bedrag te doneren: ‘’We hopen daardoor echt een grote impact te kunnen maken voor deze stichting’’, legt Van Helvoort uit. 

Aanmelden

De Rotary Santa Run vindt dit jaar wederom plaats in het Ginneken, op zondag 17 december. De start is om 13:00 uur en vanaf 12:30 uur is er een gezamenlijke warm up. Deelnemers kunnen kiezen uit drie of zes kilometer vanaf de Ginnekenmarkt door het Mastbos. Inschrijven voor de loop kan hier.

Als je je inschrijft krijg je een kerstmanpak erbij. De organisatie roept eerdere deelnemers op hun oude pak te hergebruiken, met het oog op duurzaamheid.