In de ochtend van 3 juni escaleerde de situatie.
In de ochtend van 3 juni escaleerde de situatie. Foto: Pixabay

Vrouw (40) krijgt 1,5 jaar cel voor brandstichting in kledingkast aan Kloosterlaan

Door: Redactie Algemeen

BREDA - Een 40-jarige vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1,5 jaar voor het opzettelijk stichten van een brand in een kledingkast van een woning in Breda. De brand vond plaats op 3 juni van dit jaar. Volgens de rechtbank bracht ze daarmee de bewoners van het appartementencomplex aan de Kloosterlaan in levensgevaar.

Op 3 juni brak er brand uit in een huis in Breda. Uit het forensisch onderzoek bleek dat de brand mogelijk opzettelijk was veroorzaakt door open vuur in de kledingkast van de gang. Op het moment van de brand was de verdachte aanwezig in de woning.

‘Ik steek alles op’

In de ochtend van 3 juni escaleerde de situatie tussen de verdachte en de bewoner. De bewoner, die beweerde dat de vrouw dakloos was maar wel een sleutel van het huis had, zei dat ze om 06.15 uur moest vertrekken. Dat resulteerde in een bedreigend bericht op WhatsApp om 07.21 uur met de tekst ‘Ik steek alles op’. Slechts negen minuten later belde de verdachte de hulpdiensten om de brand te melden.

Tijdens de rechtszaak ontkende de verdachte betrokkenheid en suggereerde dat de bewoner mogelijk verantwoordelijk was voor de brand. Maar de rechtbank verwierp die bewering en concludeerde dat het appje, gevolgd door de snelle melding van de brand, wijst op opzettelijke brandstichting.

Ontoerekeningsvatbaar

De veroordeelde vrouw heeft een strafblad, maar niet voor soortgelijke misdrijven. Deskundigen hebben vastgesteld dat ze lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis en problemen heeft met alcohol- en drugsgebruik.

De officier van justitie vindt dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdediging pleit voor een zorgmachtiging in plaats van gevangenisstraf, omdat de verdachte hulp zoekt.

Uitspraak

De rechtbank vond bewezen dat de verdachte doelbewust de brand heeft veroorzaakt, wat potentieel levensgevaarlijk was voor de andere bewoners. Vooral gezien de leeftijd van de ouderen in het appartementencomplex. Zonder de hulpdiensten had de situatie veel ernstiger kunnen zijn, aldus de rechter.

Naast de 558 dagen celstraf, waarvan 365 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, moet de veroordeelde zich aanmelden bij de reclassering. Daarnaast zal ze behandeling ontvangen in een tbs-instelling en zorg krijgen van een forensische zorginstelling of een vergelijkbare zorgverlener.