Afbeelding
Foto: SBC2000

Honderden Bredase kinderen maken kennis met waterpolo tijdens groot toernooi

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Honderden Bredase kinderen maken deze week en volgende week kennis met waterpolo. Dat gebeurt tijdens het jaarlijkse Basisscholen Waterpolo toernooi van SBC2000. Dat wordt al voor de 14e keer georganiseerd. “Het enthousiasme van de kinderen is altijd heel leuk om te zien. Waterpolo is toch een wat ongebruikelijke sport, dus voor veel leerlingen is het echt hun eerste kennismaking met waterpolo”, vertelt organisator Juriaan Luijkx.

Voor zo’n 200 leerlingen gaat vandaag het Basisscholen Waterpolotoernooi van SBC2000 van start. Woensdag is het de beurt aan de groepen 6 en 7 van tien Bredase basisscholen om het in het water tegen elkaar op te nemen. Woensdag 6 maart zullen de groepen 4 en 5 met elkaar de strijd aan gaan. In totaal doen er bijna 400 leerlingen mee aan het toernooi.

Kennismaking

Het Basisscholen Waterpolotoernooi van SBC2000 wordt al jaren georganiseerd. Juriaan Luijkx vertelt er enthousiast over. “Met het waterpolotoernooi brengen we enorm veel kinderen in beweging. Daar zijn we heel trots op. En tegelijkertijd is het een super mooie manier om kinderen kennis te laten maken met deze toch wel ongebruikelijke sport. Veel van de deelnemende leerlingen komen bij dit toernooi voor de eerste keer met waterpolo in aanraking.”

Het toernooi wordt gespeeld in teams van 8. Het doel is simpel: met de bal scoren in de goal van de tegenstander. “Eigenlijk lijkt de sport veel op handbal. Maar dan speel je het in het water. Kinderen zijn er vaak heel enthousiast over. Al vinden ze het ook wel zwaar, hoor. Dat is het natuurlijk ook. Vooral voor de kinderen uit groep 4 en 5. We stimuleren ze ontzettend om veel over te spelen. Dat maakt het spel leuk, en het is natuurlijk minder vermoeiend dan iedere zelf heel het zwembad door moeten zwemmen.”

Leden

Luijkx is blij dat er dit jaar weer veel scholen meedoen aan het toernooi. “Uit bijna alle wijken van Breda doen er scholen mee. Het enthousiasme van de kinderen is altijd enorm leuk om te zien. En het is voor onze vereniging natuurlijk fijn als we er ook wat leden aan over houden. Eigenlijk is dat ieder jaar wel het geval. Er zijn altijd kinderen die na het toernooi graag vaker waterpolo willen spelen. Dus dat is heel mooi voor de sport in Breda!”

Het toernooi vindt plaats in zwembad de Wisselaar. Het toernooi is gratis toegankelijk en start beide dagen om 17.30 uur.