Afbeelding
Foto: Gré van Pelt

Stichting Kielegat blikt tevreden terug, al blijft techno een doorn in het oog

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Stichting Kielegat kan tevreden terugblikken op carnaval 2024. En ja, het was weer ontzettend druk in de binnenstad. Dat beaamt woordvoerder Anouk Bakkers meteen. “Maar drukte is niet per se het probleem. Waar het om gaat, is dat de sfeer goed is en dat het feest veilig verloopt. We hebben in dat opzicht echt stappen gemaakt ten opzichte van vorig jaar en daar zijn we heel blij mee.”

Het was tijdens carnaval weer enorm druk in de Bredase binnenstad. Stichting Kielegat was daar op voorbereid, en had in samenwerking met de horeca en gemeente een flink aantal maatregelen genomen. Zo werd de binnenstad dit jaar veel meer bekeken als een festivalterrein waarbij met goede doorstroming en crowd control onveilige situaties adequaat konden worden aangepakt. Ook werd er uitgebreid ingezet op de promotie van diverse plekken en pleinen, om de drukte beter door de stad te verspreiden. “We zijn tevreden hoe dat is verlopen. Kijk bijvoorbeeld naar Kiel Eiland. Dat was echt een super mooie, carnavaleske toevoeging aan de stad. En natuurlijk is het jammer als er door de drukte pleinen moeten worden afgesloten. Maar we moeten realistisch zijn. Het is nodig. En ergens zijn we natuurlijk ook trots dat carnaval in Breda zo populair is.”

Sfeer

Drukte is volgens Bakkers sowieso niet het grootste probleem. “Carnaval moet een verbindend en gezellig feest zijn. Soms zie je dat die kern van carnaval dreigt te verdwijnen. Dat is een sfeer-probleem, en niet een drukte-probleem. Daar moeten we de komende jaren aan blijven werken. We moeten zorgen dat carnaval echt carnavalesk blijft. Dat doe je bijvoorbeeld door afspraken te maken over de muziek. Want techno heeft niets met carnaval te maken. Je zag dit jaar verschillende plekken in de stad waar dat mis ging, maar op andere plekken ging het juist ook een stuk beter dan vorig jaar. We richten ons op die goede stappen die gemaakt zijn. Die willen we komende jaren blijven zetten.”

Moerdijkbrug

En bovensloters weigeren? De Moerdijkbrug afsluiten? Dat gaat nooit gebeuren, stelt Bakkers. “Er zijn veel mensen van boven de rivieren die met ontzettend veel enthousiast genieten van het carnavalsfeest. Zij moeten gewoon welkom zijn. Die verbroedering past ook bij carnaval. Het gedrag van sommige mensen is een probleem, niet hun woonplaats. Door focus te blijven leggen op traditionele elementen van het feest en op echte carnavalsmuziek, hopen we de échte carnavalsvierders welkom te mogen heten in ‘t Kielegat.”

Successen
Stichting Kielegat had deze carnaval verschillende nieuwe elementen toegevoegd aan het feest. Zo was er een zittribune bij de optocht die een groot succes was. Ook is er blijdschap over het verloop van Kielegat Kwèkt mee op het Kerkplein. Waar het evenement voor jongeren in 2022 op de Grote Markt nog niet helemaal uit de verf kwam, kwamen er dit jaar ruim 100 kinderen gezellig en veilig carnaval vieren binnen de dranghekken op het Kerkplein.