Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Bouw van 55 tijdelijke woningen aan de Claudius Prinsenlaan gestart: ‘Eindelijk’

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - De bouw van 55 sociale huurwoningen aan de Claudius Prinsenlaan is vanochtend officieel begonnen. Het gemeentelijke kantoorpand krijgt een nieuw leven als tijdelijk onderkomen voor jongeren, waarvan een derde voor statushouders. Het project neemt ongeveer een jaar in beslag. Dit is de eerste van de vijf aangewezen locaties waar gestart wordt met de bouw van tijdelijke sociale huurwoningen in Breda.

Jeroen Bruijns pakt een grote hamer van de grond en slaat daarmee een gat in de muur van het leegstaande kantoorpand aan de Claudius Prinsenlaan. “Dit is eigenlijk best leuk.” Ook Arjen van Drunen mag een slinger geven met de voorhamer. “Mogen we anders een keer een dagje meehelpen?”, vraagt hij aan de projectleider. De Bredase wethouders geven met de hamer het officiële startschot voor de bouw van 55 tijdelijke huurwoningen in het gemeentelijk pand.

‘Enorme druk op de woningmarkt’

Het pand aan de Claudius Prinsenlaan 12-14 is vorig jaar verkocht aan woningcorporatie Alwel. Het stadsbestuur ziet al jaren een hoge druk op de woningmarkt. Ook in Breda zoeken veel mensen naar een woonplek. Maar op dit moment zijn er onvoldoende woningen om aan de grote vraag te voldoen. Er wordt hard gewerkt aan de bouw van nieuwe koopwoningen, maar deze zijn niet meteen beschikbaar. Daarom wordt gezocht naar tijdelijke oplossingen. De verkoop van het gemeentelijk pand maakt hier deel van uit.

Bruijns is blij dat Breda woningen mogelijk maakt door eigen vastgoed in te zetten. “Het gebouw was in handen van de gemeente, maar niet langer nodig. Daarom hebben we besloten het pand te verkopen. Vanwege de enorme druk op de woningmarkt was het een voorwaarde dat de kopende partij er tijdelijke sociale huurwoningen in zou realiseren. Het pand is daarom verkocht aan Alwel.”

De tekst gaat verder onder de foto


De Woonvleugel krijgt 55 tijdelijke woningen - Gemeente Breda

Luisteren naar de omwonenden

De gemeente en Alwel onderzochten hoe het pand omgevormd kan worden tot tijdelijke woningen. Het resultaat is een plan voor 40 studio’s en 15 tweekamerappartementen. Ook krijgen de nieuwe inwoners voorzieningen als een inpandige fietsenstalling, een wasbar en een gezamenlijke ruimte op de begane grond. De politie in Claudius Prinsenlaan 14 blijven huurders van deze kantoorruimte. De woningen hebben een oppervlakte van 35 tot 55 vierkante meter.

Het proces om alles klaar te maken voor de verbouwing verliep sneller dan normaal. Maar alle betrokken partijen zijn het erover eens dat het nog sneller had gekund, benadrukt ook Van Drunen. “De omwonenden woonden eerst naast een kantoorpand en nu komen hier ineens woningen. We moeten daarom luisteren naar de opmerkingen van de buurtbewoners.” Zo wordt bijvoorbeeld de uitgang van het pand verplaatst naar de andere kant. Hierdoor hebben omwonenden minder last van mogelijk overlast door de nieuwe eigenaren in het pand.

De tekst gaat verder onder de foto


De wethouders slaan een gat in de muur - Olaf Knook

‘750 tijdelijke woningen in Breda’

Volgens de wethouder was het noodzakelijk om dit oude gebouw om te vormen tot woningen. “De wachtlijst voor woningzoekenden in Breda is 6 tot 7 jaar. We wilden dus snel nieuwe woningen realiseren.” De Claudius Prinsenlaan is alleen niet de enige locatie waar tijdelijke woningen worden gebouwd. Ook aan de Frankenhalerstraat, Bredestraat, Stadionstraat en Donkerstraat worden tijdelijk sociale huurwoningen gerealiseerd.

“We wilden de woningen bewust verspreiden over de stad. Dit is de eerste locatie waar nu echt wordt gebouwd. Daarna volgen er nog meer locaties in de stad volgen. In totaal moeten er 750 van dit soort tijdelijke woningen worden toegevoegd.”

Ook Karo van Dongen van Alwel is verheugd over de tijdelijke woningen. “Ik ben blij dat we hier zijn. De wachtlijst is lang, dus dit was echt nodig. We zijn blij dat hier 55 jonge mensen komen die hier een toekomst kunnen opbouwen. De plannen zijn uitgevoerd in samenwerking met mensen in en rond het gebouw. We gaan eerst nog even verbouwen, maar dat komt goed. Daarna kunnen we de 55 sleutels overhandigen.”