Afbeelding
Foto: Google Maps

Weinig aanloop in buurthuizen? Niets van waar, stellen vrijwilligers

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - GroenLinks kaartte recentelijk bij het college zorgen aan over de veranderende rol van buurthuizen in Breda. De activiteiten zouden vaak niet aansluiten bij de behoeften van bewoners, waardoor er weinig aanloop is. Vrijwilligers van de buurthuizen in Geeren-Noord en Brabantpark reageren daarop verbaasd. “Er is wel degelijk een grote aanloop, verbinding en goede relatie tussen bewoners en onze buurthuizen”, stellen zij.

GroenLinks maakt zich zorgen over de veranderende rol van buurthuizen in Breda. Dat zouden volgens de partij plekken moeten zijn voor de bewoners in de wijk om elkaar te ontmoeten, samen activiteiten te organiseren en een veilige haven waar je als bewoner terecht kan. “Zo wordt de sociale samenhang versterkt en kunnen we in verbinding blijven met de bewoners, ook zij die het moeilijk hebben. Bovendien kan het buurthuis de plek zijn om als gemeente in contact te zijn met de inwoners, toegankelijk en aanspreekbaar te zijn”, aldus raadslid  Ali el Kaddouri. Hij stelt dat op basis van gesprekken met buurtbewoners uit onder andere Heusdenhout, Brabantpark en Breda Noord dat de buurthuizen er soms niet meer voor de bewoners zijn, maar voor externe partijen die zalen huren. “Ook zien we dat de activiteiten niet altijd aansluiten bij de behoeften van de bewoners en er dus weinig aanloop is van de bewoners naar de buurthuizen.” Daarom stelde hij recentelijk vragen aan het college over de veranderende rol van de buurthuizen.

Aanloop

Vrijwilligers van de buurthuizen in Brabantpark en Geeren-Noord hebben de zorgen van het raadslid met verbazing gelezen. Zij stellen dat er wel degelijk veel aanloop is in de buurthuizen, en dat er een goede relatie en verbinding is tussen de bewoners en de buurthuizen. “Dit zijn buurtbewoners die zich al heel lang op ‘eigen kracht’ bij ons hebben verenigd in biljartclubs, sjoelclubs, dartclubs, computerclubs, kaartclubs, jeu-de boules-clubs, dansclubs, bridgeclubs, christelijke en islamitische groepen, bazaars, iftars en in nog veel meer andere groepen.” Dat er externe partijen ruimtes huren, beamen de vrijwilligers. Maar zij zien daar geen problemen in “Er zitten zeker ook professionele en commerciële partijen in de buurthuizen, waardoor sommige wijkcentra gelukkig zonder subsidie de boel draaiende kunnen houden. Iedereen is welkom en we hebben voor iedereen plaats.” Dat past ook bij het Bredaas buurthuizen beleid, stellen zij.