Afbeelding
Foto: Pearl City Rollers

Roller Derby in Breda wordt steeds populairder: ‘Iedereen is welkom’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Het is geen doorsnee hobby: Roller Derby. Maar het is precies waar de Bredase Anneke Aarts graag haar uren mee vult. Ze is lid van het Bredase Roller Derby Team. "Roller Derby is een serieuze sport. Ons team heeft sinds kort een nieuwe naam en volgende week spelen we onze eerste thuiswedstrijd", vertelt zij enthousiast.

Wanneer Anneke Aarts over Roller Derby vertelt, is haar enthousiasme niet te missen. Ze is een groot fan van de sport, die in Breda eigenlijk nog relatief onbekend is. Roller Derby is een contactsport op rolschaatsen die is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Het wordt gespeeld door twee teams die in een aantal rondes zoveel mogelijk punten proberen te scoren. 

"Het idee is om door tactisch spel en fysiek contact jouw aanvaller door de ‘pack’ van de tegenstanders te loodsen," legt Anneke uit. De aanvallers scoren punten door zich een weg te banen langs de tegenstanders en hen in te halen. De andere teamleden proberen de aanvaller hierbij te helpen en moeten tegelijkertijd voorkomen dat zij worden ingehaald door de aanvaller van de tegenstanders. Het gebruik van fysiek contact is daarbij toegestaan.

Anneke geniet enorm van de unieke sport. "Als je begint met roller derby denk je eerst dat je gewoon twee keer per week gaat sporten. Maar dat wordt al gauw anders", legt Anneke uit. Volgens haar is het Roller Derby een lifestyle waar je volledig ingezogen wordt. De sport en de gemeenschap maken volgens Anneke een groot deel uit van wie zij is en haar leven. "Een leuk feitje is dat iedereen een Derby-naam krijgt als ze bij ons in het team komen. Ik heet bijvoorbeeld Devious Dokter", vertelt Anneke. Uiteraard vindt ze de sport zelf ook heel leuk. "Waar anders mag je op rolschaatsen harde beuken uitdelen". 

Thuiswedstrijd

Op 3 maart spelen de Pearl City Rollers kun eerste thuiswedstrijd onder de nieuw naam. Voorheen heette het team Suck City Rollers, een naam die afkomstig was uit de punkscene. "Dat klonk niet echt positief, en wij wilden graag een serieuze naam die laat zien dat we een serieus sportteam zijn", legt Anneke uit. Naast een nieuwe naam zal het team die zondag ook met een flink aantal nieuwe spelers de baan op gaan. Het Roller Derby groeit namelijk snel volgens Anneke. "In Breda hebben we de afgelopen twee jaar een stuk meer leden gekregen en de helft van het team is dus nieuw", aldus Anneke. 

Bezoekers die willen komen kijken zijn vanaf 12:00 uur welkom in sportcentrum de Scharen. Om 13:30 uur vangt de wedstrijd tegen Black Sheep Honey uit Zeeland aan. Daarna vindt er nog een vriendschappelijke scrimmage plaats. Daaraan doen Roller Derby spelers vanuit het hele land gemengd mee. 

Inclusiviteit

Lange tijd was Roller Derby in Nederland vooral een sport voor vrouwen. "Een jaar of 6 geleden begonnen de mannen mee te trainen. Die konden destijds echter niet meedoen aan wedstrijden. Vlak voor de covid-pandemie kwam daar verandering in en kwamen er steeds meer gemengde teams", aldus Anneke. Wat Roller Derby vooral uniek maakt, is het inclusieve karakter van de sport. "Iedereen is welkom", vertelt Anneke trots. Volgens haar kent de sport ook een ongekend percentage LHBTQIA+’ers. "De sport draagt de inclusiviteit ook echt naar buiten uit", licht Anneke toe. Volgens haar loopt Roller Derby daarin vergeleken met andere sporten ver vooruit.