De tijdscapsule wordt begraven
De tijdscapsule wordt begraven Foto: Hanneke Marcelis

Bij Cosun Park is één woontoren af, nog vijf te gaan

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - In de stromende regen werd vandaag een tijdcapsule begraven op het terrein van Cosun Park. Daarmee werd symbolisch de start van de bouw van de laatste twee woontorens van Cosun Park gevierd. Het omvangrijke project bestaat in totaal uit zes torens, waarvan er momenteel één af en opgeleverd is. Eind 2025 moeten het terrein aan de Ettensebaan zijn omgevormd tot een woonwijk in parkachtige omgeving met in totaal 265 gloednieuwe appartementen.

Schouder aan schouder staan de toekomstige bewoners van Cosun Park maandagmiddag in een kleine, witte partytent op het bouwterrein. Terwijl het symbolische startmoment van de bouw van Cosun Park 2 en 3 steeds dichterbij komt, wordt de lucht alleen maar donkerder en regent het steeds harder. “Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe woning in Cosun Park”, begint directeur Joost de Korte van Ouwehand Bouw zijn toespraak. “Al hebben jullie op dit moment misschien spijt dat jullie geen woning in Spanje hebben gekocht”, voegt hij daar grappend aan toe. 

Het grapje van De Korte kan rekenen op gelach van de toekomstige bewoners, die met veel enthousiasme uitkijken naar de start van de bouw van hun nieuwe woning. Het uitzicht vanuit de partytent is dan ook mooi. Want recht achter de lappen grond waar hun woningen gebouwd zullen gaan worden, staat Cosun Park 1. Die woontoren is al af en opgeleverd. Het geeft de toekomstige bewoners alvast een mooi beeld van hoe zij hier over minder dan twee jaar zullen wonen. 

Woontorens

Cosun Park is een omvangrijk project dat bestaat uit zes woontorens. De nummering van die torens is wat onlogisch. Woontoren 1 is inmiddels afgerond en opgeleverd. En bij woontoren 6 is het hoogste punt inmiddels bereikt. Aan woontoren 4 en 5 is het begin gemaakt, al is dat vanaf de straat niet goed te zien. Die torens hebben namelijk een ondergrondse parkeergarage waar momenteel aan wordt gebouwd. Alleen het werk aan woontoren 2 en 3 moest nog beginnen. Tot vandaag. Vanaf vandaag wordt ook aan de realisatie van die twee torens gewerkt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


De impressie van Cosun Park. Foto: Reales 

“In totaal bevat dit project 265 woningen”, vertelt Gijs Friso van Reales. “Torens 1, 2 en 3 bestaan uit koopappartementen. Torens 4, 5 en 6 bestaan uit huurappartementen. De appartementen van torens 4 en 5 zijn verkocht aan woningcorporatie Alwel.” Friso is tevreden over de verkoop van het grote plan aan de Ettensebaan. “Er zijn tegenwoordig natuurlijk meer onzekerheden op de woningmarkt dan 5 jaar geleden. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende hypotheekrente. Maar we mogen heel tevreden zijn met hoe de verkoop van dit project loopt. Van de twee torens waarvan we vandaag de start van de bouw vieren zijn zo’n 75 procent van de appartementen verkocht. En ook de planning van de bouw wordt gehaald.” Ook wethouder Eddie Förster is blij met de voortgang van de bouw. “We willen graag meer betaalbare woningen in Breda. Dit was één van de versnellingslocaties in de stad waarvan we van mening waren dat er snel gebouwd zou kunnen worden. Complimenten aan de ontwikkelaar dat dit ook is gelukt en dat we hier vandaag staan voor de start van de bouw van de laatste twee woontorens.”

De wethouder kreeg snel nog een paar witte laarzen aangereikt, zodat hij in de stromende regen mee kon helpen met het begraven van de tijdscapsule. In de capsule zit een gevelsteen van het oude kantoorgebouw dat ooit op de locatie stond. 

Park

Het gehele project Cosun Park moet eind 2025 worden opgeleverd. Het terrein aan de Ettensebaan zal dan ook zijn naam eer aan gaan doen. Tussen de woontorens wordt een parkachtige omgeving aangelegd.

Cosun Park 6
Het afgeronde Cosun Park 1
Het regende flink tijdens het officiële moment
De locatie waar Cosun Park 3 zal komen